Copiii care cad victime abuzurilor sexuale, în România, sunt batjocoriţi şi de agresori, şi de STAT. Sunt copii pe care îi vedem zilnic la şcoală, în vecini sau în familie. Ce face România? Nimic.

Copiii violaţi nu sunt o prioritate. Peste 75 la sută dintre minorii abuzaţi sexual nici măcar nu există în statisticile Protecţiei Copilului.

Articolul continua dupa recomandari

O parte dintre ei devin adulţi cu grave probleme sociale şi se transformă în abuzatori.

Echipa Observator a pornit proiectul "Eu pentru ce m-am născut?"- un apel al copiilor care plâng.

Veţi vedea victimele abuzului, dar şi autorităţi surde la suferinţa lor şi jalnice când li se cere socoteală.

Judecători care vor să îi salveze şi vorbesc, în premieră, despre un fenomen care îi îngroapă în dosare.

"Dosar 2750 pe 2016. Strigă grefiera. Mă uit pe masă şi nu l-aş deschide. În faţa mea... doi copii cu două mame. Murdari, încearcă să-şi ascundă cu mânecile roase unghiile pline cu pământ.  Şi totuşi sunt aşa de curaţi… Şi frumoşi… şi copii…" 

 Semnat... UN JUDECĂTOR.

 Nu este o scrisoare. Este un strigăt de ajutor. Este ceea ce vede în fiecare zi în sala lui de judecată.

"Se uită la mine umili şi ruşinaţi, iar părinţii se comportă de parcă cei doi puşti nici n-ar exista. Chem grefiera şi îi duc în sala din spate. Două chipuri stâlcite de viaţă şi de tot. Nu mâncaseră nimic. Tot Ioana, grefiera, da fuga la magazin si cumpara doua sendvisuri mari si o punga cu dulciuri. Li s-au umplut ochii cand au vazut-o, aproape ca-si mancau degetele. "

Magistratul e din Capitala Romaniei. Intocmai unui copil, si-ar dori o mantie fermecată doar ca să-i ajute pe cei mici să treacă de trauma.

Pentru că si el a descoperit în dosare că victimele-copii ale abuzului sexual nu sunt tratate, ajutate. Si nu poate decide decat asupra sortii abuzatorului.

 Peste ani copiii vor reveni în sala de judecată în postura agresorului. Si nu doar unul, ci mai multi magistrati ne spun aceeasi poveste.

Pentru prima data, vorbesc deschis despre un fenomen pe care nu-l pot singuri indrepta.
Cel dintai semnal ar trebui sa vina de la parinti. Puţini însă… 

Mulţi parinti nu-si inteleg copiii, iar autoritatile care trebuie sa stie de ei si sa-i ajute se cufundă în… tăcere.

Cu rabdare, echipa Observator a cerut date, in paralel, si politiei, si direcţiilor pentru protecţia copilului. Rezultatul: pentru poliţie au fost în 2015 peste 2.300 de copii abuzaţi sexual, iar pentru DGASPC EXISTĂ pentru acelaşi an 582.

De paru ori mai puţin. Poliţia spune că în primele 6 luni ale lui 2016 a avut peste 1.200 de copii agresaţi sexual, iar DGASPC, o treime, adică 371.

Şi dacă au minţit, statul n-are nici măcar pârghii de sancţionare. 

DGASPC-urile sunt descentralizate, au alţi şefi şi nu răspund în faţa preşedintelui din Bucureşti. 

Pe cât de subţiată pare să fie atenţia acestora pentru cei mici, pe atât creşte numărul copiilor violaţi.

Ei ajung astfel să fie condamnaţi de cei care ar trebui să le apere interesele. 

Mulţi abandonează şcoala sau sunt exmatriculaţi. Este şi cazul acestui băiat de lângă Bucureşti, abuzat alături de mai mulţi copii şi apoi dat afară, pentru că nu era... cuminte.

Dar dacă dascălii nu au grijă de elevii aflaţi în suferinţă, ce fac cei 30 de mii de angajaţi ai DGASPC-urilor? Mai ales în zonele cu abuzuri multe şi îngrijorătoare…

Şefa psihologilor care în 2015 au făcut o şedinţă de grup cu 11 copii, care locuiesc pe o singura stradă şi au fost cu toţii abuzaţi sexual chiar de învăţătorul lor are o singură apărare.

"Eu sunt director al DGASPC Giurgiu din anul 2016, sfârşitul anului 2016Ţ

Deşi au reacţii jignitoare în faţa unei realităţi de groază, aceleaşi autorităţi, pe hârtie şi sub propria semătură, garantează drepturile copilului prin Constituţie, prin legi, hotărâri de Guvern şi cel mai important, prin ratificarea convenţiilor internaţionale.