26 aprilie 1986. Mâine, o lume întreagă îşi va aduce aminte de accidentul teribil de acum 31 de ani. Reactorul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat. Echipa Observator s-a întors la locul dezastrului, într-un demers fără precedent.

Imediat după accidentul nuclear, specialiştii din toată Europa şi-au îndreptat atenţia asupra efectelor pe termen lung şi scurt asupra sănătăţii populaţiei. Iodul radioactiv, emis de Centrala de la Cernobil, era principalul inamic al glandei tiroide. În acelaşi timp, principalul factor generator de cancer tiroidian. 

Articolul continua dupa recomandari

Agenţia Naţională pentru Cercetări Asupra Cancerului a efectuat, după Cernobil, un studiu pe un eşantion foarte mare de persoane referitor la estimări cu privire la incidenţa cancerului la nivel European.

Studiul a inclus 40 de ţări europene şi a fost făcut pe 570 de milioane de persoane! S-a confirmat incidenţa mare a cancerului tiroidian la persoanele din apropierea Centralei de la Cernobil care erau, în 1986, copii sau adolescenţi.

Creşterea riscului de cancer tiroidian la persoanele care se aflau în zonele cele mai contaminate la acel moment. Important!

În niciuna dintre zonele contaminate cu o medie a fondului natural, statistică în care intră şi România, nu s-a putut constata o creştere a numărului de îmbolnăviri de cancer cauzată de Accidentul Nuclear de la Cernobil.