Australia, capătul Pământului pentru România, acasă pentru zeci de mii de români. O rană vie a planetei şi o oglindă în care întreaga omenire îşi vede viitorul. De astăzi, vedem dezastrul prin ochii unei echipe Observator. Colegii noştri Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea se află în drum spre Australia. Incendiile de vegetaţie fără precedent au ucis un miliard de animale şi 27 de oameni. Au distrus familii întregi, au creat o undă internaţională de şoc şi ne-au făcut să ne întrebăm dacă acesta este răspunsul planetei sufocate de schimbările climei.

Când te pregăteşti să transmiţi din mijlocul unui continent pe care o lume întreagă îl numeşte Infern, emoţiile sunt greu de ascuns. Şi prin faţa ochilor îţi trece bilanţul care de câteva luni capătă proporţii apocaliptice: un miliard de animale sălbatice rase de pe faţa pământului, o suprafaţă cât aproape jumătate din teritoriul României în flăcări, milioane de oameni care respiră aer încărcat de substanţe otrăvitoare, sub un cer roşu ca focul. 

Articolul continua dupa recomandari

LAURENŢIU RĂDULESCU, reporter Observator: E ultimul pas pentru o deplasare pregătită de ceva timp, pentru că discutăm din păcate despre incendii care au izbucnit încă de acum 3-4 luni. Un pas făcut în momentul în care ne-am dat seama că avem o comunitate de români alături de noi, o comunitate de români care ne-a sprijinit în toate reportajele pe care Observatorul le-a difuzat. Este şi motivul pentru care mergem acolo.

Peste 20 de mii de români din Australia trăiesc de aproape catastrofa istorică. Starea de dezastru s-a extins pentru următoarele 48 de ore, în sud-estul ţării. Vara e abia la început, iar un nou val de aer fierbinte ameninţă să aprindă noi focare în următoarele ore. 

LUCIAN, român din Australia: Toată lumea se pregateşte acum pentru valul de căldură - pompierii, poliţia, autorităţile, militarii. Mâine (vineri - n.r.) s-au anunţat 39 de grade. Să sperăm să nu fie vânt foarte puternic, ca să se înrăutăţească situaţia pe teren. Toată lumea este pesimistă pentru mâine, nu ştim ce se va întâmpla.

DANIEL ANDREWS, Premierul statului australian Victoria: Oamenii care se află în zona incendiilor, dacă pot pleca, ar trebui să plece! Pentru că nu le putem garanta protecţie.

La aproape 40 de grade Celsius va ateriza şi echipa Observator în Australia. 

LAURENŢIU RĂDULESCU, reporter Observator: Prima destinaţie o să fie Sydney, iar apoi o să ne îndreptăm către Canberra. Cu siguranţă, e una dintre cele mai afectate zone de acolo. Capitala e cumva încercuită din două părţi de incendii.

La polul opus este Insula Cangurilor, unde un al doilea oraş a fost evacuat joi. O treime din acest paradis care adăpostea plante şi animale unice în lume s-a transformat în cenuşă. Tot sud-estul Australiei se confruntă cu un dezastru natural de proporţii. 

Prinşi în flăcări ca într-o capcană, ursuleţii koala nu mai au putere să se salveze. Opt mii au murit până acum. Cei scoşi de oameni din pădurile incendiate de eucalipt se prăbuşesc sfârşiţi oriunde apucă.  

O luptă epuizantă duc pompierii, care înfruntă zidurile de foc de la sol şi din aer. Un elicopter care stropea cu apă zonele incendiate s-a prăbuşit astăzi. Pilotul a supravieţuit. Iar o mamă a trecut cu maşina prin flăcări ca să-şi salveze copiii. Rămase fără familii, fără case şi fără speranţă, mii de victime se pregătesc pentru încă o rundă de foc. 

LUCIAN, român din Australia: Acum câteva zile nici nu am avut apă în rafturile magazinelor.

Pornim în călătoria spre continentul de foc. 15 mii de kilometri, peste 20 ore de zbor şi o imagine care îţi taie la propriu respiraţia. Zece milioane de hectare s-au topit sub o mare de foc. Păduri întregi, mii de case, oraşe şi sanctuare de animale reduse la scrum. Un dezastru care se simte şi peste oceanul Pacific, unde fumul toxic a ajuns până în Argentina şi Chile. O rană a planetei care se vede din spaţiu, în imagini apocaliptice. 

 

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlayhttps://antenaplay.ro/observator-exclusiv.

 

Australia are nevoie de ajutor şi de eroi. Primii pompieri sosiţi din America pentru misiunea de foc au fost primiţi în aplauze pe Aeroportul din Sydney.