Trotinetele electrice au prins viteză în traficul sufocant din marile oraşe. Însă, legislaţia nu se schimbă la fel de repede. Poliţiştii nu ştiu ce să facă atunci când utilizatorii lor încalcă regulile de circulaţie. Oficialii de la noi spun că aşteaptă schimbări la nivel european, pentru a putea lua o decizie. Sunt state care nu stau per mult pe gânduri. În Franţa, de exemplu, Codul Rutier a fost schimbat după ce aceste vehicule au fost implicate în accidente mortale.

Sătul să piardă ore bune în trafic, un tânăr şi-a înlocuit maşina cu un vehicul mult mai practic - trotineta electrică. Aproape că-i înjumătăţeşte timpul petrecut pe drum.  

Articolul continua dupa recomandari

Trotinetele electrice, scoase în afara legii în România

Legislaţia nu a ţinut însă pasul cu tehnologia. Codul Rutier nu recunoaşte astfel de vehicule, iar poliţiştii nu ştiu unde să le încadreze atunci când au loc accidente.

Nu sunt nici biciclete, nu sunt nici mopeduri, pentru că nu au nici şezut, nici lumini indicatoare de direcţie.  

Pentru că un astfel de vehicul prinde peste 35 de kilometri pe oră, în mod normal ar trebui să deţinem permis de conducere pentru a-l manevra, iar în cazul în care nu deţinem şi producem un accident rutier, riscăm să ne alegem chiar şi cu dosar penal.

Şerban Dobre, şeful Departamentului Omologări RAR: Din punctul nostru de vedere soluţia va trebui să se regăsească la nivel european, în regulamentele europene. În momentul în care acestea vor fi modificate şi noi vom modifica procedura de lucru

În Franţa, de exemplu, numărul mare de astfel de vehicule a determinat autorităţile să schimbe codul rutier. 

Elisabeth Borne, ministrul francez al Transporturilor: Vom crea o categorie nouă pentru trotinetele electrice în legislaţia rutieră. Aceste vehicule vor putea circula pe pistele pentru biciclete şi în zonele cu limită de viteză de 30 de km/h, dar locul lor nu este pe trotuare, unde pun în pericol siguranţa pietonilor

Primăria din Paris i-a ameninţat pe cei care închiriază sau vând astfel de vehicule că le vor interzice dacă nu vor fi respectate noile reguli.

Cele mai recente date arată că cel puţin cinci oameni au fost ucişi în accidentele în care au fost implicate şi trotinete electrice. 

De altfel, la nivel mondial aceste vehicule sunt tot mai căutate.