Transbucegiul, una dintre cele mai spectaculoase şosele de la noi din ţară, a fost redeschisă circulaţiei după patru luni de iarnă grea. Cei care au ajuns deja în vârf de munte au găsit peisaje de vis, dar şi cabanieri gata să-i întâmpine cu poveşti şi mâncare tradiţională. Chiar şi pe cei care ţin postul.

Pe drumul şerpuit ce străbate muntele, turiştii descoperă o privelişte de vis. Poieni pline, brânduşe şi creste acoperite cu zăpadă.

Articolul continua dupa recomandari

Cea mai frumoasă şosea urcă la aproape 2.000 de metri altitudine, iar apoi coboară la 1.400 de metri, pe platoul Padina. 

Când priveşti de pe platou Lacul Bolboci ai impresia că este prizonierul brazilor ce-l înconjoară. Platoul Padina este cel mai bun punct de plecare către toate obiectivele din Masivul Bucegi.

Una dintre turiste susţine că "drumul este extraordinar de frumos, puţin perculos. Noi am venit pentru linişte. Noi cel puţin din bucureşti venim aici să ne liniştim şi să ne relaxăm, să profităm de vremea asta frumoasă".

Cabanierii, muncă în continuu în slujba clienţilor

Tanti Nina şi nea Doru sunt de 40 de ani pe Platoul Padina. Iar cabana a fost moştenită de la părinţi. De atunci, muncesc din greu, fără zile libere. 

Doru Nache, proprietar cabană: Noi niciodată nu am avut Revelion, Paşte, Crăciun. Tot timpul am fost în slujba clienţilor. La nunţi am trimis daruri şi la copiii noştri ne-am dus în fugă şi am venit înapoi

Cei doi soţi îşi aşteaptă turiştii cu camere spaţioase, sfaturi pentru drumeţii, dar şi preparate tradiţionale. 

Nina Nache, proprietară cabană: Astăzi fac o mâncare de post, o varză. Am desărat-o, am pus legumele la călit în apă cu foi şi punem varza

120 de lei este camera pe Trans

La o altă cabană de lângă Peşteră Ialomiţei, secretul gazdelor este mâncarea făcută la foc de lemne.

Bucătarul se laudă că "am pregătit o ciorbă de legume, foarte gustoasă, foarte bună, ca la mama acasă. Pe sobă, cu foc de lemne. Aici mai avem ciolan fiert şi ciorbă de fasole".

Remus, ospătar: În cabana veche, preţurile pleacă de la 55 de lei de loc de cazare, iar la cabana nouă e 120 de lei camera

Iubitorii de drumeţii care ajung în masivul Bucegi pot porni în drumeţii către Cheile Tătarului, Peştera Ialomiţei, Cheile Zănoagei sau Lacul Scropoasa.