Reguli noi sunt pregătite pentru programul Rabla din acest an. Cei care vor dori să îşi caseze autoturismele ar trebui să meargă cu ele mai întâi la service-uri, pentru ITP. Asta deşi pregătirea rablei pentru inspecţia tehnică periodică ar putea costa cât jumătate din valoarea voucherului.

Românii care intenţionează să caseze o maşină mai veche de 8 ani vor trebui să se asigure că autoturismele trec inspecţia tehnică periodică. Doar aşa ar putea obţine voucherul în acest an. 

Articolul continua dupa recomandari

Noua regula i ar putea afecta pe cei care nu mai au autorusimele in circulatie, care au masinile abandonate. Daca vor sa le dea la programulr abla vor trebuis a ia in calcul ca trebuie sa faca si ITP, asadar investitii noi.

Schimbările nu au intrat încă în vigoare şi urmează să fie analizate în următoarele săptămâni. 

Până acum era suficient ca maşinile să ajungă pe roţi în curtea centrelor remat. Despre ITP înainte de casare s-a vorbit şi anul trecut, dar această prevedere a fost scoasă din lege în ultimul moment, pe motiv că nu a existat o dezbatere publică în acest sens. 

Nu doar inspecţia tehnică periodică va fi obligatorie. Cei care vor dori să îşi cumpere un autoturism nou prin programul rabla trebuie să facă dovada că au toate taxele plătite la stat şi că locuiesc în România. Anul trecut bugetul alocat de Ministerul Mediului a depăşit 330 de milioane de lei. Prima de casare se va menţine şi anul acesta la 6500 de lei, la care se adaugă 1700 de lei pentru autoturismele hibride.

Ofertele pentru autoturismele noi au apărut deja. 

Anul 2018 a fost prosper pentru programul rabla. Peste 30 de mii de maini cumparate de persoanele fizice si peste 72 de autovehicule au ajuns in curtile socientatilor comerciale.

Cum legea bugetului de stat nu a fost promulgată, deocamdata programul Rabla este amânat.