Veşti bune pentru românii cu maşini electrice. În viitor, vor avea mai multe staţii de încărcare pe drumurile din ţară. Statul alocă 53 de milioane de euro pentru firmele care vor să înfiinţeze astfel de puncte. În lipsa lor, cei care conduc un autoturism prietenos cu mediul nu pot ajunge până la mare. Pe Autostrada Soarelui nu există nicio staţie. 

O călătorie în ţară poate fi o bătaie de cap pentru proprietarii maşinilor electrice. Nu există infrastructura necesară pentru încărcarea autovehiculului, aşa că cei mai mulţi şoferi sunt nevoiţi să circule doar prin oraş. 

Articolul continua dupa recomandari

Suntem în Bucureşti, cu o maşină electrică, şi astăzi ne propunem să ajungem la mare, staţiunea Mamaia. Pentru asta, însă, este necesar să ne calculăm ruta cu ajutorul unei aplicaţii.

Potrivit acesteia, ajungem în patru ore şi trei minute. Din cauza infrastructurii, este necesar ca la ieşirea din Capitală să ne mai oprim pentru a încărca vreme de 30 de minute. Pe drum nu avem nicio staţie de reîncărcare astfel că şi la Constanţa vom sta câteva ore să facem plinul.

Pentru a economisi energia, viteza trebuie să fie de aproximativ 70 de kilometri la oră, iar asta dublează timpul petrecut în trafic.

Alex deţine o maşină electrică cu autonomie de peste 320 de kilometri. Chiar şi aşa, nu pleacă la drum fără să-şi planifice călătoria. 

Alex, proprietarul unei maşini electrice: Există o aplicaţie care îmi spune exact unde să opresc, câte minute, cu cât la sută ajung. Supercharger din maxim 200 în maxim 200 de kilometri, pe toate autostrăzile, ar fi ideal. Practic, eu pot să merg oriunde în afara României. Mă opresc la 2-3 ore, reîncarc 15 minute şi e ok

Anul acesta, Ministerul Mediului a alocat aproape 20 de milioane de euro pentru înfiinţarea unor staţii de reîncărcare pe Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Costel Alexe, ministrul Mediului: Dacă Primăriile se mişcă bine şi repede, putem instala până la 1000 de puncte de reîncărcare doar în 2020

20 de staţii vor fi amenajate pe Autostrăzile A1 şi A2.

Pe Autostrada Soarelui vor fi instalate opt, câte patru pe sens, iar pe A1 - 12 staţii de reîncărcare, câte şase pe sens.

Cu toate că statul a alocat bani şi anii trecuţi pentru aceste sisteme, primăriile nu s-au înghesuit să obţină fonduri.

Acolo unde a fost interes, au existat piedici. La Târgovişte, Primăria trebuie să rezolve întâi contestaţiile făcute în urmă cu doi ani! 

Daniel Cristian Stan, primar Târgovişte: Atribuirea am făcut-o de anul trecut, la început. Acum ar fi trebuit să fie funcţionale aceste staţii

În prezent, în România sunt peste 400 de staţii de reîncarcare a maşinilor electrice. Cele mai multe sunt private.