Lipsa şoferilor profesionişti i-a forţat pe patroni şi pe reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România să ceară parlamentarilor români şi europeni ca vârsta minimă pentru conducerea unui TIR să fie redusă de la 21 de ani la 18 ani.

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor, reprezentanţii UNTRR au propus înfiinţarea unor şcoli specializate în furnizarea educaţiei profesionale şi competenţelor tehnice de care tinerii au nevoie pentru a fi angajaţi ca şoferi profesionişti.

Articolul continua dupa recomandari

Comisia Europeană a răspuns propunerii transportatorilor din România, precizând că o astfel de iniţiativă este binevenită, însă cu o condiţie: tinerii în vârstă de 18 ani trebuie să deţină certificatul de competenţă profesională (CPC).

De cealaltă parte, şoferii profesionişti au pus la cale o adevărată revoltă atunci când au aflat că tineri de numai 18 ani vor avea posibilitatea să conducă TIR-uri de 40 de tone pe şoselele Europei.

Şoferii spun că de vină pentru această lipsă acută de şoferi profesionişti pe piaţa din România se datorează exclusiv firmelor de transport şi patronilor.

"Salariile mici, timpul foarte mare de lucru, dispecerii care te aleargă zi şi noapte, accidentele în care se moare pe capete şi foamea de bani a patronilor sunt principalele cauze", a declarat Marian, un şofer român care lucrează în comunitate.