Românii sunt tot mai agresivi, mai grăbiţi şi mai indisciplinaţi în trafic. Şi pietonii, şi şoferii. Şi toate duc la accidente mortale. Aproape 1.700 de oameni au murit pe şosele doar în primele 11 luni ale acestui an. Din nou, ocupăm primul loc în Europa la acest capitol. Grav este că tot mai mulţi pier din cauza utilizării telefonului mobil la volan, în timpul mersului. Au fost 85 de victime, doar anul acesta.

Indisciplina pietonilor, neacordarea de prioritate la trecerile pentru pietoni şi viteza excesivă. Sunt primele trei cauze ale accidentelor rutiere de anul acesta în România.

Articolul continua dupa recomandari

Un total de 1676 de oameni au murit şi peste şapte mii au fost răniţi în cele aproape  opt mii de accidente grave. 

Statistică ce ne asigură un loc fruntaş în Europa. Şi mai suntem cunoscuţi pentru ceva. Agresivitatea în trafic. 

Specialiştii ne învaţă ce ar trebuit să facem atunci când în faţa noastră o persoană începe să ne şicaneze în trafic.

SORIN BĂDICA, pilot, instructor conducere defensivă: Foarte important: nu intrăm în jocul lor, nu răspundem provocărilor. Putem pierde controlul foarte uşor. Pentru că îmi apare în faţă, încurc pedalele, accelerez. În trafic nu suntem numai noi, sunt mai mulţi conducători, mai multe maşini. 

O regulă de care puţini şoferi ţin cont. Nu e singura problemă care face victime în trafic. 

BOGDAN OPROIU, Direcţia Rutieră: La acest moment putem spune că, într-adevăr, o problemă o avem cu telefonia mobilă. Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, coroborat cu alte activităţi ale distragerii atenţiei, au generat 297 de evenimente rutiere grave, soldate cu 85 de persoane decedate şi 312 persoane rănite grav.

Mai exact, în fiecare săptămână, doi oameni mor din cauza utilizării telefonului mobil la volan. Chiar şi aşa, amenda prevăzută pentru acestă contravenţie este printre cele mai mici. De mai bine de opt luni, Observator cere sancţiuni mai mari pentru salvarea de vieţi, dar legislaţia este aceeaşi. Veche şi depăşită de atitudinea şoferilor din România.