România are oficial primul centru de siguranţă auto pentru copii. În acest loc cei mici, dar mai ales cei mari vor învăţa lecţii despre siguranţa în trafic. Cursurile le sunt dedicate în special părinţilor şi vor cuprinde o parte teoretică şi una practică.

Printre altele, adulţii vor participa la demonstraţii în care vor observa direct ce se întâmplă în momentul unui impact atât cu ei, cât şi cu micii pasageri.

Articolul continua dupa recomandari

Pe de altă parte, vor afla cum să intervină în cazul unui accident şi cum pot acorda primul ajutor în caz de urgenţă. Nu vor lipsi nici sfaturi despre alegerea corectă a scaunului auto pentru copii.

Sunt reguli de bază pe care cei mici le vor învaţa la primul centru de siguranţă auto pentru copii din ţara noastră. Dar şi mai important de atât-sunt care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Vlad Marinescu, instructor conducere defensiva: În continuare suntem pe primul loc la numerul de accidente rutiere în europa. Avem o grămada de accidente în care sunt implicați copiii. Am gândit un format de curs prin care părinții să vină sa înțeleagă care sunt riscurile pe care și le asuma suplimentar în clipa în care sunt cu copilul în mașina. Vrem ca pe lângă utilizarea scaunului, vrem ca și oamenii sa aibă parte de aceste informaţii și sa conştientizeze riscurile la care se expun să fie de doua ori mai atent.

Cursul va fi lunar şi va începe din octombrie.

Vlad Marinescu, instructor conducere defensiva: Cursul va fi constituit din doua parti, o parte teoretica - cum tre sa arate un scaun, un inaltator, inclusiv pt viitoarele mamici va fi un capitol despre purtarea centurii. După vom avea și o parte practica sa vedem cât e de rău sa fi într-o mașina rasturnata, sa ieși dintr-o mașina rasturnata și în plus sa îți cauți copilul într-o mașina rasturnata. Vom face asta cu mici manechine.

Alice Mitu, medic și expert siguranța auto copii: Aceste cursuri se vor desfăşura pe durata unei zile și vor include informaţii legate de modul în care alegem scaunul auto în funcție de vârsta copilului, greutatea, înălțimea și mai ales în funcție de autoturismul pe care îl conduce. Cursul va fi supervizat și de poliția romana, astfel încât info să fie cât mai corecte și actualizate cu legislatia în vigoare.

În jur de 500 de lei costă un astfel de curs care include, aşadar, pe lângă consiliere şi o parte practică. Dacă părinţii se vor rezuma doar la consiliere pentru alegerea scaunului de maşină potrivit pentru fiul sau fiica lor, vor plăti undeva la 30 de lei. Vor primi la schimb informaţii preţioase pentru siguranţa celui mic.

Experţii ne sfătuiesc să poziţionăm scaunul cu spatele la sensul de mers. Copiii vor fi astfel protejaţi în eventualitatea producerii unui eveniment nedorit.

Ghica Mircea, expert siguranța auto copii: S-a dovedit stiintific ca acest lucru protejeaza copilul cu pana la cinci ori în caz de accident. Copilul e protejat, coloana copilasului este protejata mult mai bine decât atunci când e cu fata la direcția de mers. În momentul impactului, scaunelul în sine și acest insert de protecția și tetierele absorb socul. Nu mai e transmis către copil. Atunci când e cu fata copilașul automat va veni în fata iar socul va fi suspus din cauza centurii. Fiind invers, se diminueaza partea unde copilul intra în șoc.

La fel de important este ca scaunul de maşină să aibă un sistem de prindere în cinci puncte. Pe piaţă găsim însă şi scaune cu prindere în centura maşinii. pentru acestea din urmă este importantă greutatea copilului, nu înălţimea cum este la cele cu isofix.