Un autoturism Rolls-Royce Phantom V, ce a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, a fost vândut de una dintre cele mai mari case de licitaţii din lume, în Statele Unite ale Americii, la începutul acestui an.

Comandat în anul 1966 de Nicolae Ceuşescu, liderul comunist al României de la acea vreme, autoturismul de lux a fost considerat cel mai scump model de Phantom V construit vreodată.

Articolul continua dupa recomandari

Totul se datorează dotărilor personalizate pe care Ceauşescu le-a solicitat companiei britanicei.

Potrivit casei de licitaţii Sotheby's, maşina a costat 20.000 de lire sterline în 1966, având în prezent un preţ de aproximativ 350.000 de lire / 400.000 de euro / 455.000 de dolari.

Estimat de casa de licitaţii la aproximativ un milion de dolari, având în vedere istoria autoturismului care a fost folosit inclusiv pentru transportul reginei Elizabeta II, modelul Phantom V Rolls-Royce a fost cumpărat, în luna ianuarie, cu 450.000 de dolari, la o licitaţie în Arizona.

Dotări de lux pentru autoturismul Rolls-Royce comandat de Nicolae CeauşescuVezi 7 imagini în Galerie

Dotări de lux cerute de Ceauşescu pentru modelul Rolls-Royce Phantom

Istoria autoturismului extrem de rar a început în anul 1966, atunci când Nicolae Ceauşescu l-a comandat la Rolls-Royce.

Modelul a fost livrat în anul următor şi avea dotări de lux, exact aşa cum a cerut liderul României comuniste.

Potrivit casei de licitaţii Sotheby's, maşina decapotabilă a fost păstrată în condiţii extraordinare, astfel că toate dotările funcţionează optim.

Ceauşescu a cerut inclusiv un frigider pentru maşina Rolls-Royce comandatăVezi 7 imagini în Galerie

Printre cerinţele liderului comunist s-au numărat un televizor, un bar, un frigider pentru vin, aer condiţionat atât pentru partea din faţă, cât şi pentru pasageri, dar şi scaune ajustabile pentru pasagerii din spate.

Decizia lui Ceauşescu de a cumpăra o maşină de lux din vestul Europei a fost aspru criticată de reprezentanţii Partidului Comunist din Rusia, motiv pentru care acesta a renunţat la autoturism.

Drept urmare, modelul Phantom V State Landaulet 1967 a ajuns în posesia unui colecţionar de maşini din Pittsburgh (Statele Unite ale Americii).

Noul proprietar a închiriat autoturismul, în 1975, guvernului din Insulele Bermude pentru transportul Reginei Elizabeta II, în timpul unei vizite oficiale.