Şoferi prinşi băuţi la volan şi autobuze care merg cu uşile deschise! Sunt doar câteva dintre situaţiile revoltătoare care au ieşit la iveală la doar două zile de la tragicul accident din Zalău. Culmea, autobuzul filmat de un călător, care circula cu uşile deschise era tot pe străzile din Zalău şi aparţine socieţăţii de transport public local. În toată ţara, Brigada Rutieră a făcut azi razii pentru verificarea mijloacelor de transport în comun.

Imaginile suprinse la începutul lunii arată, încă o dată, că siguraţa călătorilor e ultima grijă a şoferilor. Acum, după moartea fetiţei de 12 ani, pasagerii încearcă tot mai mult să tragă semnale de alarmă. 

Articolul continua dupa recomandari

În ajutor le-au venit poliţiştii care au făcut razii de amploare pe mai multe şosele din ţară. 

La ieşirea din Bucureşti, în doar câteva zeci de minute, agenţii au găsit la volanul unor microbuze oprite, şoferi care au băut înainte să urce la volan. La controale, poliţiştii verifică şi dacă pasagerii sunt transportaţi în siguranţă. Uzura microbuzelor este un alt pericol pe drumurile publice.

În judeţul Constanţa, microbuze cu peste 250.000 de kilometri parcuşi deja, duc zilnic la şcoli zeci de copii. Aceeaşi problemă este şi în Bistriţa-Năsăud.

MONICA BUBOLY, purtător de cuvânt, ISJ Bistriţa-Năsăud: Baza de microbuze, aproximativ 90 de microbuze fie în posesea şcolilor fie autorităţi locale. Foarte multe dintre ele sunt într-un stadiu de uzură destul de mare.

CAMELIA TABĂRĂ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud: Cert este că ni s-au dat asigurări de la Minister că în acest an va fi program naţional de achiziţie de microbuze şi noi le-am centralizat. 

În Botoşani, joi, în autogara din Dorohoi, zeci de copii care trebuiau să ajungă la şcoală au fost daţi jos dintr-un autocar vechi când au apărut camerele de filmat. Erau mult mai mulţi decât locurile disponibile.

Autocarul aparţine unei companii private de transport. În trecut, doi angajaţi ai firmei au fost amendaţi pentru aceeaşi neregulă.