Schimbare de ultim moment în programul Rabla 2019. Inspecţia Tehnică Periodică nu mai este obligatorie la depunerea dosarului, a anunţat Ministrul Mediului. Aşa că şi maşinile abandonate prin curţi ori pe trotuare se pot da la schimb pentru voucherul de 6.500 de lei. Guvernul a alocat bani pentru 35 de mii de prime de casare. Românii sunt încurajaţi să-şi cumpere şi maşini electrice, pentru care statul suportă chiar şi 30 la sută din valoare.

Un tânăr din București testează pentru prima dată o maşină electrică. Este tentat să-şi cumpere una, dar. ceva îl reţine.

Articolul continua dupa recomandari

Preţul autoturismului sare de 35 de mii de euro. Prin programul RABLA 2019 însă, suma devine ceva mai accesibilă.

REMUS NEDELCU, director marketing al unui dealer auto: Guvernul oferă un ajutor de 45.000 de lei, suma fixă, care poate fi cumulată cu Programul Rabla normal, 6500. De la un pret de 35.000 Euro de plecare, poate scadea la 24.000.

Programul de reînnoire a parcului auto, varianta 2019, va fi lansat în următoarele două săptămâni. Guvernul a pregătit 322 de milioane de lei, echivalentul a 35 de mii de vouchere. Cea mai importantă modificare este că Inspecţia Tehnică Periodică nu mai este obligatorie pentru maşinile care vor fi duse la casat.

GRAŢIELA GAVRILESCU, Ministrul Mediului: Am renunta la acest ITP pentru masinile parcate in curtile oamenilor, pentru ca te costa ITP-ul mai mult decât te costă să-ţi iei un voucher, o primă de casare prin Programul Rabla Clasic!

”E o idee buna sa fie fara ITP, ce rost are sa aiba ITP daca o dai la RABLA inapoi. Tocmai asta e si ideea, sa scapi de masinile vechi, sa se innoiasca parcul auto”, spune un șofer.

Aproape 100 de milioane de lei sunt alocaţi şi pentru cei care visează să-şi cumpere o maşină electrică.

România suferă în continuare la acest capitol. Nu avem suficiente staţii de încărcare pentru autoturismele ecologice. Nici măcar una nu există pe autostrada Soarelui, spre exemplu. Pe viitor, însă, acest lucru s-ar putea schimba. Odată cu relansarea programului Rabla, Ministerul Mediului aşteaptă şi proiecte din partea municipalităţilor pentru finanţarea construirii staţiilor de reîncărcare.