În ţara cu cele mai multe victime în trafic, ni se promit separatoare de drum revoluţionare: parapete pe role, montate, până în decembrie, în cele mai periculoase curbe din România. Este, deocamdată, un proiect pilot, dar dacă experimentul va da roade, statul vrea să pună astfel de sisteme pe mai toate drumurile riscante.

Ideea le-a venit şefilor de la drumuri după ce au vizionat câteva filmuleţe pe internet. Un astfel de parapet pare să fie soluţia ideală mai ales pentru curbele extrem de periculoase de pe drumurile naţionale.

Articolul continua dupa recomandari

Momentan, acolo unde există, parapetele între sensurile de mers sunt din beton, iar şocul resimţit de pasageri în cazul unui impact este foarte puternic. În 2016, la Braşov, mai mulţi copii au fost răniţi după ce un autocar s-a izbit de un parapet apoi s-a răsturnat.

Rolele din plastic împiedică maşina implicată în impact să sară pe sensul celălalt de mers ori să se răstoarne, spun cei care au testat până acum acest model de parapet. El a apărut iniţial în Coreea de Sud şi a trecut, până acum, toate testele de impact, inclusiv pe cele cu maşini de mare tonaj.

Tot experimental, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri a montat acum un an doi kilometri de parapete pe cablu. Metoda s-a dovedit eficientă, dar nu şi pentru traficul greu. În România, doar anul trecut, aproape 2.000 de oameni au murit în accidente.