Primăvara asta, Rabla prinde viteză! 60 de mii de vouchere vor fi împărţite prin programele "Rabla clasic" şi "Rabla plus". Cei care vor să-şi cumpere maşini noi s-au înscris pe listele dealerilor încă de anul trecut. Există şi ecobonsuri care pot fi cumulate cu valoarea tichetului. În premieră, românii îşi pot cumpăra şi motociclete cu ajutor de la stat.

În următoarele zile, dealerii auto se pot înscrie în programul Rabla. De la jumătatea lunii, ministerul Mediului vrea să deschidă oficial programul și pentru clienți.

Articolul continua dupa recomandari

COSTEL ALEXE, Ministrul Mediului: Pe data de 17, cel mai probabil, vom şi lansat oficial programul Rabla Clasic la Craiova. La Rabla Clasic investim în acest an un buget de 405 milioane de lei, mai mare decât anul trecut.

Pentru o maşină electrică cumpărată prin programul Rabla Plus, statul oferă un bonus de 45 de mii de lei, echivalentul a 10 mii de euro. Valoarea voucherului clasic rămâne la 6.500 de lei şi poate fi cumulată în funcţie de motorizare cu un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 de lei. Prin acest program statul speră să crească la 60 de mii numărul rablelor eliminate din trafic.

ADRIAN MITREA, analist piața auto: La unii dealeri, pe lângă acei 6.500 de lei pe care un cetăţean îi primeşte atunci când casează o maşină mai veche de 10 ani - unii dealeri dublează acest beneficiu. Alţi dealeri oferă pachete gratuite pe perioada garanţiei.

Tot mai multi români sunt interesaţi de mașinile electrice, dar și hybride.

SILVIU COTA, reprezentantul unui dealer auto: Sunt deja oameni care au maşinile rezervate, inclusiv maşinile termice, electrice şi hibride. Un model electric începe - în jur de 18 mii de Euro.

ANTONIO ALEXANDRESCU, reprezentantul unui dealer auto: Cred eu, undeva la două, trei sute de maşini probabil prin programul Remat. Liste de aşteptare sunt deja făcute de la nivel de luna decembrie, iar următoarele comenzi sunt deja făcute la nivel de luna septembrie.

În medie, prețurile mașinilor cumpărate prin programul Rabla variază între 10 mii și 15 mii de euro.

ADRIAN MITREA, analist piața auto: Singurul şi cel mai important sfat: mergeţi şi testaţi maşinile E posibil să descoperiţi în foarte scurt timp la el nişte elemente care nu vă plac şi să nu puteţi să trăiţi cu ideea că aţi trecut cu vederea peste lucrurile acelea.

Anul acesta, Programul Rabla a fost extins și la motociclete. Pentru una cu propulsie electrică, reducerea este de 3.000 de lei.