Primăria Capitalei interzice toate maşinile vechi în centrul oraşului! Şi vrea să pună o taxă de aproape 2.000 de lei pe autoturismele din provincie, care circulă în Bucureşti. Mai mult, fiecare şofer care nu are maşina înmatriculată în Ilfov sau în Capitală ar putea plăti o taxă de tranzit de 10 lei pe zi. Noile viniete, menite să reducă poluarea, ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Peste 1,6 milioane de maşini înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov sufocă aerul din Capitală. Alte 500 de mii, din provincie, intră zilnic în oraş. Şi poluează aerul până la depăşirea valorilor maxime admise.

Articolul continua dupa recomandari

Din acest motiv, Primăria Generală vrea să introducă de la 1 ianuarie 2020 o taxă de 10 lei pe zi sau un abonament de 1.900 de lei pe an pentru toate maşinile fără număr de Bucureşti şi Ilfov, care circulă prin Capitală.

Taxa va fi sub forma unei viniete electronice denumită Oxigen B şi va putea fi achitată online, prin SMS sau la benzinării.

O altă măsură îi vizează pe cei care au mașini foarte vechi. Non-Euro, Euro 1 sau 2, aceste mașini vor fi interzise total în centrul Capitalei. Cei care au mașini Euro 3 vor fi nevoiți să plătească o taxa lunară de 75 de lei, sau 900 de lei pe an, pentru a circula prin centru. Atenție, această vinieta se aplică tuturor șoferilor, fie că sunt din București, fie din provincie.

Autorităţile vor să elimine toate rablele din București

Aveți mașină non-Euro, de la anul nu veți mai putea circulă cu ea prin centrul Capitalei. Trebuie scoase, poluarea trebuie combătută - Gabriela Firea, primarul general

Prin introducerea acestor noi taxe, primăria Capitalei vrea să mai elibereze de mașini centrul orașului, iar măsurile să aibă același efect pe care l-au avut majorările tarifelor la parcare. Spre exemplu, la Universitate, parcarea costă 10 lei ora, 20 din a două oră. Iar rezultatul, zeci de locuri libere. Spre deosebire, în urmă cu câteva luni parcarea costă 2,3 lei pe oră și nu aveai loc să arunci un ac.

Proiectul este de astăzi în dezbatere publică şi ar putea fi adoptat în luna septembrie.

Taxa dacă va intra în vigoare, cred eu că va fi contestată pe considerentul acesta al discriminării la modul general. Nu poţi să vii să implementezi taxe diferite pentru cetăţeni care nu fac parte din comunitatea respectivă - Adrian Cuculis, avocat

În Bucureşti şi Ilfov sunt aproape 600.000 de maşini Non-Euro, Euro 1, 2 şi 3. Maşinile care au norme de poluare de la Euro 4 în sus sunt scutite de taxa de Centru.