Atenţie, cad pietre peste maşini! A fost alarma care s-a dat duminică pe Drumul Naţional 1, cea mai aglomerată şosea la sfârşit de săptămână. Bolovanii care s-au desprins dintr-un perete de protecţie au pus în pericol zeci de turişti. 

Cu o scară şi un cârlig, pompierii şi voluntarii de la Serviciul de Urgenţă au încercat să înlăture pericolul. Zidul de sprijin, care acoperă un tunel de la intrarea în staţiunea Buşteni, a cedat. Iar pe şosea, au început să cadă bolovani. Şoferii au sunat la 112, după ce pietrele s-au prăbuşit chiar peste o maşină plină cu oameni.

Articolul continua dupa recomandari

Traficul rutier pe Drumul Naţional 1 a fost complet blocat pentru ca cei de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă să poată să intervină şi să dea jos o parte din bucăţile de piatră care stau să cadă.

Blocajul a provocat haos pe Drumul Naţional 1. S-au format cozi infernale, în ziua în care mii de turişti au plecat de la munte spre case.

VIOREL STRĂMĂTURARU, reprezentant pompier Buşteni: Din cauza îngheţului, s-a umflat şi a căzut peste maşină. a căzut peste o maşină şi acum, noi am dislocat ce s-a putut disloca. Mai sunt, dar trebuie să intervină altcineva.

Mai exact, cei de la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Asigurarea versanţilor de pe marginea şoselelor este responsabilitatea lor. Zidul de la Buşteni care a început să cadă este vechi de peste 70 de ani. Localnicii spun că nu mai fost reparat de la Revoluţie.

Zidul este foarte vechi şi extrem de deteriorat. Se pot vedea crăpăturile formate în el. Acolo s-a strâns apă şi oricând, se pot desprinde şi alte bucăţi de piatră.

ALIN ŞERBĂNESCU, purtăror de cuvânt CNAIR: Noi am avut în vedere, am avut sub monitorizare permanentă acea zonă, ştiam că suferă de acest fenomen al instabilităţii. Avem în vedere repararea acestui zid, pe care l-am cuprins într-un contract de reparaţie şi consolidare

Astfel de pericole ne pândesc în toata ţara. Şi în Bistriţa, pe drumul naţional 17, bucăţi de piatră de pe versanţi s-au prăbuşit pe carosabil.