România, Bulgaria și Croația sunt țările europene cu cele mai slabe înregistrări privind siguranța rutieră, în vreme ce la polul opus se situează Suedia, Marea Britanie și Olanda, potrivit celor mai recente studii.

Drumurile europene sunt cele mai sigure din lume, cu o medie de 49 de victime la un milion de locuitori, în timp ce la nivel global, potrivit statisticilor, sunt 174 de decese la un milion de locuitori.

Articolul continua dupa recomandari

Deși numărul victimelor accidentelor rutiere s-a redus la jumătate în ultimele două decenii, cele mai recente studii arată că în ultima perioadă situația a stagnat, drept urmare e nevoie de noi măsuri pentru îmbunătățirea siguranței pe șosele.

În luna aprilie, Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și a reduce accidentele. Potrivit acestora, fiecare autovehicul va avea 30 de echipamente de siguranță avansată, printre care sistemele inteligente de asistență pentru controlul vitezei, sistem de avertizare în caz de distragere a atenției conducătorului auto și sisteme de frânare de urgență. 

95% din totalul accidentelor rutiere sunt cauzate de erori umane, iar aceste tehnologii de siguranță ar putea salva peste 25.000 de vieți și ar evita cel puțin 140.000 de accidentări grave până în 2038.

A conduce în siguranță este important atât pentru pasagerii autovehiculului, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, de aceea sunt unele măsuri de care orice șofer ar trebui să țină cont, indiferent de tipul de drum pe care conduce.

De la lucruri simple, cum ar fi folosirea centurii de siguranță și a unui suport telefoane pentru a utiliza smartphone-ul în condiții de siguranță, până la a respecta regulile de circulație, iată câteva sfaturi pentru a conduce responsabil și a evita accidentele.

1.  Nu consuma alcool

Toți conducătorii auto știu că nu trebuie să consume alcool înainte să se urce la volan, însă nu respectă întotdeauna această regulă. Alcoolul îți afectează judecata și timpul de reacție. De asemenea, consumat în cantități mari, alcoolul poate avea efecte negative grave, cum ar fi vederea încețoșată și pierderea cunoștinței.

2. Nu folosi telefonul mobil

De asemenea, să fii distras în timp ce conduci este una dintre cauzele accidentelor rutiere, pentru că astfel nu mai acorzi atenție deplină drumului pe care mergi, iar timpul de reacție devine mai mic. Folosirea telefonului mobil (pentru apeluri, mesaje sau verificarea conturilor pe rețelele sociale) în timpul șofatului se numără printre principalele surse de distragere a atenției.

3. Poartă mereu centura de siguranță

Folosirea centurii de siguranță când mergi cu mașina este extrem de importantă. Aceasta poate reduce cu 45% riscul unor accidentări fatale și scade cu până la 50 de procente rata de rănire în timpul accidentelor rutiere.

4. Respectă regulile de circulație

Indiferent cât de tare te grăbești, respectarea limitei de viteză este esențială când ești la volan, fiind una dintre măsurile de siguranță pe care orice șofer ar trebui să o aibă în vedere. În fiecare an, peste 30% dintre accidentele rutiere au drept principală cauză viteza la volan. Cu cât viteza este mai mare, cu atât timpul de reacție în trafic este mai mic, iar coliziunile sunt mai puternice în asemenea cazuri.

5. Respectă condițiile de drum

În situația în care condițiile de drum nu sunt prielnice (vreme rea, vizibilitate scăzută, șofat în timpul nopții, drumuri proaste), trebuie să fii mult mai atent în timp ce conduci decât ai fi în mod normal. Astfel, în asemenea cazuri este recomandat să conduci cu o viteză mai mică decât limita maximă permisă, să respecți distanța față de celelalte vehicule din fața ta și să folosești luminile de întâlnire potrivite.

În fiecare an, mii de oameni își pierd viața sau sunt grav răniți în accidente rutiere în întreaga lume. La nivel european, între 2001 și 2017, 46% dintre persoanele care și-au pierdut viața în asemenea condiții au fost pasageri ai mașinilor, în timp ce alte 46% au fost utilizatori vulnerabili ai drumurilor: pietoni, motocicliști, bicicliști și utilizatori ai motoretelor.

Foto: Shutterstock