Inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova a avut ecouri în toată ţara. Mii de oameni au ieşit în stradă pentru a se alătura protestului simbolic faţă de lipsa drumurilor din România. Şi mai mulţi au oprit lucrul. 15 minute de protest au blocat oraşe, instituţii şi chiar site-uri. Greva de un sfert de oră, care a început la ora 15, a fost respectată atât în mari companii, cât şi în studiourile de videochat.

La ora 15.00 fix, omul de afaceri Ştefan Mandachi a inaugurat primul metru de autostradă din Moldova. Mii de oameni s-au adunat acolo. Metrul de autostradă a fost construit de 17 muncitori în doar câteva ore, iar costul estimativ s-a ridicat la aproape 4.500 de euro.

Articolul continua dupa recomandari

La aceeaşi oră la care se inaugura drumul simbolic, Ministrul Transporturilor se bucura de sunetul excavatoarelor, pe şantier.

RĂZVAN CUC, ministrul Transporturilor: Ăsta e sunetul ce-mi place cel mai mult!

Ministrul era prezent la demararea lucrărilor la centura ocolitoare a oraşului Bacău. Un drum de 16 kilometri care ar trebui să facă parte, în viitor, din autostrada care va lega Moldova de Transilvania. Deocamdată, un vis îndepărtat, care a scos români în stradă, în toată ţara. 

La Iaşi, 2.000 de oameni au blocat centrul oraşului timp de 15 minute. ”Vrem autostradă!”, au scandat protestatarii.

”Ar însemna foarte mult. Chiar foarte mult”, spune un protestatar.

Protestele au luat şi forme inedite. La Braşov, mai mulţi tineri au ales să facă flotări pe trecerea de pietoni pentru a atrage atenţia. Alţii au ales varianta pauzei de 15 minute. Mii de angajaţi au lăsat lucrul de la ora 15.00. Până şi angajatele unui salon de videochat.

În schimb, şoferii au protestat oprind maşinile în drum. Chiar şi pe autostradă. Protestele din ţară au ajuns şi pe agenda politicienilor. Părerile au fost, însă, împărţite.

KLAUS IOHANNIS, Preşedintele României: Vreau să ştie protestatarii că sunt alături de ei. Şî eu!

LIVIU DRAGNEA, Preşedintele PSD: Au început lucrul pentru primii kilometri de autostradă în Moldova. Adică reali. Azi la 12 jumate. Ei fac circ. Noi facem autostrăzi.

Protestul pentru autostrăzi a fost şi subiectul preferat de glume, pe reţelele de socializare. În joc au intrat şi ambasadele. În timp ce reprezentanţa Suediei le-a arătat românilor proiectele de autostradă de lângă Stockholm, ambasada Danemarcei a preferat să marcheze evenimentul cu un banc. 

”- Ci-i cu bandirola albî?

- Îi pientru autostradî…

- Ci autostradî?

- Iegxact!”

Autostrada care ar trebui să lege Moldova de Transilvania este un proiect început în anul 2007. Până în prezent, însă, nu există nici măcar un studiu de fezabilitate aprobat de autorităţi pentru a se putea începe lucrările.