Guvernul a uitat să treacă în bugetul pe 2019 şi banii pe care trebuie să îi dea înapoi milioanelor de şoferi. Taxa auto a fost declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiţie, iar săptămâna trecută, Comisia Europeană chiar a somat România să o restituie - într-o singură tranşă, cu dobânzi. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat totuşi asigurări că banii vor fi returnaţi proprietarilor de maşini chiar mai devreme de termenul trecut în lege.

Până la finalul anului trecut, în jur de un milion de şoferi şi-au recuperat banii daţi pe taxa auto, adică 2,5 miliarde de lei în total.

Articolul continua dupa recomandari

Doar că mai sunt 5-6 milioane de şoferi care mai au de recuperat, în total, 4 miliarde de lei. Nu se ştie exact când îşi vor primi banii pentru că în bugetul pe anul 2019 nu a fost prevăzută această cheltuială.

Chiar şi aşa, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, promite că vor fi alocaţi aceşti bani în bugetul Fondului de Mediu, peste câteva săptămâni.

EUGEN TEODOROVICI, Ministrul Finanţelor Publice: Noi am spus, cu sau fără acea solicitare din partea Comisiei Europene, este o obligaţie pe care statul trebuie să şi-o onoreze. Noi am pus în lege, este pus un termen mai larg, este pus finalul lunii iunie 2019, am prevăzut acolo în legea bugetului, dar o să fie mai devreme.

Ceea ce spune ministrul de Finanţe este că, teoretic, românii ar trebuie să primească în următoarele două luni banii în cont, după ce acum o săptămână Comisia Europeană a somat România. Practic, cel mai devreme, şoferii îşi vor primi banii până la jumătatea anului, dacă vor fi fonduri la buget.

”Cunosc colegi care şi-au depus în noiembrie şi nu au primit taxa înapoi până acum. Au de primit până la 2.500 de lei şi nu au primit nimic până acum”, spune un șofer.

Economiştii au semne de întrebare. Nu ştiu de unde va scoate guvernul dintr-un foc cele 4 miliarde de lei pe care trebuie să le dea şoferilor plus dobânzi.

ADRIAN BENȚA, consultant fiscal: Cred că vom avea o modificare normativă pe buget, astfel încât să se poată restui şi această taxă. Nu cred că se va restitui imediat, aşa cum a stabilit comunitatea europeană pentru că nu cred că sunt fondurile puse deoparte şi doar trebuia să dăm o lege ca să le utilizăm. Cred că se vor restuite în rate şi în tranşe mai îndelungate.

DAN TRIFU, reprezentant Eco-Civica: Am ajuns în această situaţie dezastruoasă, le-am spus că aici se va ajunge şi noi am cerut în felul următor că nu este normal să impozitezi maşini aduse din Uniunea Europeană, ca atare nu ai acest drept. Poţi să faci altceva: ai Euro 3, nu te las să circuli decât pe centură, ai Euro 4, poţi să vii până la inelul central.

Taxa auto a fost declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiţie, iar guvernul a fost nevoit să o aborge în februarie 2017. Şoferii care au vrut să îşi recupereze banii au fost nevoiţi, la finalul lunii august, anul trecut, să depună o cerere la ANAF. Guvernul pregăteşte o nouă variantă de taxare în funcţie de euro şi de cât de mult poluează o maşină.