Portbagaj cu deschidere din telecomandă, geamuri electrice automate şi control vocal. Dacă aceste dotări vă duc cu gândul la o maşină de lux produsă în ultimii 5 ani, aflaţi că este vorba de o Dacia 1300 care a încăput pe mâinile dibace ale unui elev pasionat. Reporterii Observator au aflat ce alte dotări ieșite din comun are automobilul vechi de peste 45 de ani.

Sunt cuvintele magice care deschid o uşă spre trecut. 45 de ani s-au scurs de când bătrâna Dacia 1300 a ieşit pe porţile fabricii. Astăzi, maşina-simbol a anilor '70 se află la a doua tinereţe datorită lui Mihnea, un elev de 18 ani care a descoperit-o în garajul bunicilor.

Articolul continua dupa recomandari

MIHNEA DINICĂ, elev: O aveau batrânii prin curte, eu faceam 18 ani trebuia sa imi iau masina, n-aveam buget prea mare ca sa imi cumpar masina nouă. Am încercat pe cat posibil sa tin exteriorul clasic, pentru ca mi-a placut linia ei de masina retro, cu toate ca am schimbat usile. Pe interior am regândit-o total, am vrut să fie cat de cat actuală, sa ai parte si de confort, si de putin entertainment.

Pasionat de mecanică şi electronică, Mihnea a investit toate economiile pentru a transforma Dacia bunicilor. Acum, maşina porneşte fără cheie, iar portbagajul se deschide prin telecomandă.

MIHNEA DINICĂ, elev: Dacă stai să le aduni pe hârtie, te cam trece de 3000 de euro. Daca ar fi trebuit sa ii bag pe toti odată, nu aveam de unde. De acei 3000 de euro nu stiu ce puteai sa cumperi. E deja altceva s-o vezi pe stradă. Te scoate din multime, te evidentiaza.

Deşi la interior a suferit numeroase modificări, sub capota lucrurile au ramas la fel ca in 1975. Vorbim de un motor cu 54 de cai putere si o capacitate cilindrică de 1,3 litri. Cu ajutorul sau, automobilul poate atinge viteza de 143 kilometri pe oră.

Dacia lui Mihnea e acum faimoasă pe internet, unde o jumătate de milion de oameni au admirat-o, graţie unui vlogger auto.

DAN BABU, evaluator auto: Avem o rubrică pe canalul Youtube care se numeste ”Filmează mașina ta. Baiatul asta mi-a trimis efectiv masina. Eu cred că Dacia e o mândrie națională, mai ales astea vechi, sunt mașini foarte faine, e o comunitate mai mică care le restaurează.

”Am văzut videoclipul, e super tare! N-am mai văzut așa ceva, cred că e singura din țară”, spune un tânăr.

La vederea maşinii, mulţi trecători simt că îşi retrăiesc tinerețea.

”E foarte frumoasă, de epocă”, exclamă un bucureștean.

Mihnea are şi alte planuri pentru bătrana lui Dacie. Vrea să schimbe cutia cu patru trepte în una cu cinci, pentru un plus de viteză.