DN 2, unul dintre drumurile din România care omoară cei mai mulţi oameni în fiecare an va fi modernizat. Compania de Drumuri va începe curând lucrările pe E85- singura cale care leagă București de Moldova. Astfel, în loc de o bandă şi jumătate pe sens, vor exista două, plus una pentru depăşire. Un proiect bun, dar care, în final, ar putea fi sortit eşecului. Potrivit unor informaţii, nu vor exista şi separatoare de sens, ceea ce ar putea face ca drumul să facă şi mai multe victime decât până acum.

Drumul european 85 este considerat unul dintre cele mai periculoase din România. În fiecare an, zeci de persoane mor în accidente rutiere. Doar anul trecut s-au înregistrat 89 de decese şi alte 213 persoane au fost rănite.

Articolul continua dupa recomandari

Majoritatea accidentelor sunt provocate de depăşirile interzise, în condiţiile în care mulţi şoferi circulă pe banda de urgenţă şi nu ţin cont de viteza legală. E85 este, de altfel, şi o rută foarte aglomerată, singura care leagă Bucureştiul de Moldova.

ALEXANDRU VÎLVOI, Asociația România fără gropi: Ce ar fi trebuit să facă de ani de zile cei de la Compania de Drumuri, măcar pentru început - dacă nu se poate construi autostradă, doi plus unu, alternativ. Câţiva kilometri- două benzi pe sens, după care se mută pe celălalt sens. Însă este important să fie montat parapetul pe axul drumului.

Este şi proiectul aflat în lucru la ministerul Transporturilor. Autorităţile vor ca, iniţial, să înceapă lărgirea la două benzi pe sens, plus una de depăşire în zona Coşereni-Moviliţa. Proiectul va fi pilot, iar dacă va avea succes, va fi extins pe toată lungimea drumului. Potrivit unor surse, nu sunt prevăzute şi separatoare de sens.

SORIN ENE, pilot: Aceste separatoare de sens au un rol foarte, foarte important şi aş putea să dau aici exemplu DN1. Un alt segment de drum foarte periculos pe care, de când s-au montat aceste separatoare de sens, numărul accidentelor care s-au soldat cu victime clar s-a redus.

Ba chiar din 2016, de când s-a montat parapetul, nu a mai existat niciun deces pe DN1.

SORIN ENE, pilot: Se raportează la ele, într-adevăr este un alt obstacol în câmpul tău vizual. Sunt studiate şi făcute în aşa fel încât, dacă le acroşezi, să poţi să revii pe banda ta de circulaţie.

Potrivit unor surse, proiectul mai are nevoie doar de avizul poliţiei pentru ca mai apoi să înceapă, efectiv, lucrările de modernizare.