Studenţii Facultăţii de Inginerie din Galaţi au inventat un dispozitiv prin care să identifice şoferii care, în momentul în care conduc, îşi fac selfie-uri sau scriu mesaje. E o cameră video programată să transmită o alertă familiei, dispeceratului firmei de transport, dacă vorbim despre un şofer profesionist, şi chiar poliţiei. Dispozitivul costă maximum 400 de euro, dar nu va putea fi folosit pe scară largă, decât dacă apare un investitor care să-i aprecieze utilitatea.

De cum punem mâna pe telefonul mobil, aplicaţia atenţionează printr-o alarmă primită atât conducătorii auto, cât şi autorităţile.

Articolul continua dupa recomandari

Sistemul poate fi folosit pe maşinile personale, cât şi pe autocamioane care trasportă mărfuri sau persoane.

Bogdan Marin, profesor: Telefonul dacă este fix pe bord nu va fi detectat de sistem şi sistemul nu va avertiza utilizatorul că a greşit cu ceva. Doar în cazul in care este folosit in mana si utilizatorul il foloseste pentru texting.

Aplicaţia nu poate fi păcălită aşa cum unii şoferi pot păcăli dispozitivul sonor de la centura de siguranţă. Şi nici nu afectează gps-ul sau alte dispozitive utile pentru condus.

Marian Leică, student: Declanşează alarma când conducătorul auto stă pe telefon, ori scrie mesaje sau pe reţelele de socializare. Important este că acest sistem detectează doar când ai telefonul in mana.

Alice Andreea - studenta: Timp de trei luni am testat deoarece a trebuit să testăm în anumite condiţii de luminozitate pentru anumite maşini şi diferse tipuri de telefon

Dispozitivul costă între 300 şi 400 de euro, iar deocamdată este în fază de experiement. Ramâne de văzut dacă se va găsi şi un investitor care să o pună în practică.

Şofer: E o idee bună zic eu.

Reporter: Nu faceţi selfie in timpul mersului?

Şofer: Nu, nu folosesc telefonul in timpul mersului. Eu am telefon cu butoane şi nu-mi trbeuie.

Statisticile arată că, la fiecare sfert de oră, românii îşi verifică telefoanele mobile, indiferent dacă au primit sau nu notificări.