Soluţie inedită pentru obţinerea permisului de conducere. Poliţiştii vor să-i testeze pe elevi pe şoseaua de centură a Capitalei. Elevii şcolilor de şoferi vor scăpa de traficul infernal, iar oraşul ar putea fi puţin mai liber. Măsura, cred instructorii, ar face ca examenul să fie şi mai greu de trecut. Autorităţile spun că şi acum cei mai mulţi pică proba practică, dar măcar nu vor mai trebuie să aştepte chiar şi două luni pentru a fi testaţi din nou.

Tânăra din imagini este unul dintre puţinii candidaţi din Bucureşti care a dovedit astăzi că stăpâneşte maşina suficient de bine pentru a obţine permisul de conducere. Însă, de la un an la altul, numărul candidaţilor admişi este tot mai mic. În 2017, doar jumătate dintre concurenţi obţineau permisul. 

Articolul continua dupa recomandari

Rata de promovabilitate a scăzut drastic la 30 la sută şi tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaţilor - Rodica Popescu, purtător de cuvânt al DRPCIV

Examinatorii admit că şi traficul influenţează modul în care sunt testaţii elevii şcolilor de şoferi.

Deşi testarea ar trebui să dureze cel puţin jumătate de oră, în realitate, în jumătate din timp maşinile stau pe loc. În plus, candidaţii ajung să circule în medie cu 15-20 de kilometri pe oră.

Direcția Permise vrea să modifice examenul pentru șoferi

Din acest motiv, Direcţia de Permise şi Înmatriculări vrea să schimbe locul susţinerii probei practice, dar şi modul în are loc examinarea.

Pentru judeţul Ilfov, una dintre opţiuni este aceea de a examina şi pe porţiunea de centură - Rodica Popescu, purtător de cuvânt al DRPCIV

Trasee sunt ţinute secrete, dar noile puncte de plecare vor fi Bucureştii Noi, Parcul IOR şi Palatul Copiiilor, urmând ca deplasarea să se facă spre şoseaua de centură.

Cei care au picat examenul în Bucureşti cred că pe șoseaua de centură ar putea avea mai multe șanse. Însă instructorii se aşteaptă ca permisul sa fie obţinut şi mai greu. "Centura, care nu e terminată de ani de zile, e foarte aglomerată cu TIR-uri. E foarte periculoasă că nu e terminată".

Din primăvară va intra în vigoare şi o directivă prin care mai multe şcoli auto ar putea rămâne fără licenţă, dacă jumatate dintre cursanți nu obțin permisul în 12 luni.