Prima zăpadă serioasă din ţară a dus şi la prima amendă pentru Compania Naţională de Drumuri. Instituţia a fost sancţionată de poliţiştii din Botoşani pentru că nu a intervenit pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţ.

Pe străzile din Botoşani, maşinile abia circulă. Roţile se împotmolesc în stratul de zăpadă gros de câţiva centimetri. Pe şosele, nici urmă de utilaje de deszăpezire. 

Articolul continua dupa recomandari

De fapt, nici n-au avut cu ce să dea. Firma de deszăpezire subordonată Consiliului Local a întâmpinat iarna fără stocuri de sare şi nisip, pentru că licitaţia pentru materiale ar fi fost organizată prea târziu. Primarul din Botoşani a reacţionat dur. 

Cătălin Flutur, primarul din Botoşani: Un lucru e foarte clar aici. Dacă dă îngheţ, am pus-o. Nu o mai dezgheţăm până la anul. O spargem cu târnăcopul! Suntem în noiemmbrie. Sunt ani întregi în care în noiembrie a nins. Suntem în iarnă! Nu puteţi să îmi spuneţi în noiembrie că nu avem stocuri!

Abia astăzi la prânz situaţia s-a rezolvat în oraş. Dar prima ninsoare a blocat întreg judeţul. Pe drumurile naţionale, maşinile au patinat. Ieri, o femeie şi-a pierdut viaţa în autoturismul care a derapat şi a ajuns pe contrasens. Alţi şase oameni au fost răniţi grav. 

Pentru starea drumurilor, poliţiştii au amendat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu peste 7 mii de lei. 

Zăpada a provocat accidente în toată ţara. În Vrancea, un autocar în care erau 14 oameni s-a răsturnat. Pompierii au scos victimele pe geamuri. Un bărbat nu a mai putut fi salvat. 

Au fost intervenţii ca în cele mai grele ierni. Un pacient de 65 de ani din Braşov, care suferise un accident vascular cerebral, a fost dus la spital cu o şenilată. 

Probleme au fost şi în Suceava. Drumul Naţional 17 a fost complet paralizat de ninsoare. 

Oamenii au aşteptat ore întregi în maşini, blocaţi pe şoselele alunecoase.