Carburanţii au de astăzi noi denumiri. La pompă, benzina şi motorina au primit aceleaşi simboluri ca în întreaga Uniune Europeană. Şoferii români s-au obişnuit repede cu ele. Nu şi cu preţul. Explodează. Niciodată în România litrul de carburant nu a mai fost atât de scump.

Litera E în mijlocul unui cerc este simbolul benzinei. Litera B şi un pătrat semnifică motorina. Rombul este folosit pentru alimentarea cu GPL. De astăzi, sunt aceleaşi simbolurile la benzinăriile din  Europa. Astfel carburanţii nu vor mai putea fi confundaţi, în funcţie de ţara în care alimentăm. 

Articolul continua dupa recomandari

Iar la pompă se mai schimbă ceva. Aproape în fiecare zi sunt preţuri noi. În ultimul an, am înregistrat cele mai mari scumpiri din Europa. Peste Bulgaria, Polonia sau Ungaria.

In august 2017 benzina sărea puţin de un euro litru. Un an mai târziu a ajuns să depăşească 1,2 euro. In ceea ce priveste motorina, in august 2017 nu valora un euro litrul. În august 2018 depăşea 1,2 euro.

Sunt cele mai mari preţuri din istorie. Acum, motorina a trecut de pragul de şase lei litrul. În 2017, costa puţin peste cinci lei şi 50 de bani. Iar în ianuarie 2016 nu trecea de 4,3 lei. 

Recent, ministrul Finanţelor a declarat că în Guvern există discuţii pentru renuntarea la supraacciza aplicată carburantilor. Dacă statul va putea susţine această măsură, litrul de benzină sau de motorină va fi mai ieftin cu 32 de bani.