Camerele de bord pot complica viaţa şoferilor. Chiar dacă mulţi le folosesc pentru a se apăra de ceilalţi din trafic, imaginile nu sunt obligatoriu folosite ca probe. În Parlament se pregăteşte deja schimbarea legii. Şi apar şi altfel de controverse. Avocaţii atrag atenţia românilor să fie precauţi când postează imaginile pe internet. În unele cazuri, pot fi chemaţi în instanţă.

Camerele de bord sunt tot mai prezente în maşinile din traficul de la noi. Iar internetul este plin de imagini cu şoferi indisciplinaţi.

Articolul continua dupa recomandari

Şofer: Am ales-o pentru a avea mai multă siguranţă. Dacă se întâmplă ceva, oricum nimeni nu te crede şi mai bine avem ceva filmat.

Reporter: Şi aţi reuşit să surprindeţi ceva în trafic până acum?

Şofer: Da, am prins. Chiar am avut probleme cu un taximetrist care m-a agresat.

Un şofer este filmat când ingoră toate regulile de circulaţie. Întoarce pe linia de tramvai, se bagă în faţa tuturor maşinilor din coloană şi trece liniştit pe roşu. Potrivit codului rutier, astfel de imagini nu pot fi folosite deocamdata ca probă, pentru că nu sunt înregistrate cu aparatele omologate ale poliţiei.

Poliţia Română se poate autosesiza doar în cazul în care o cameră de bord suprinde imagini cu abateri grave, cum ar fi infracţiunile, iar în instanţă ele pot fi folosite doar cu acordul prealabil al unui judecător. 

Acest lucru ar putea fi schimbat. În Parlament există un proiect pentru ca imaginile suprinse cu astfel de camere să poată fi folosite ca probe. Aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie. Deocamdată, proiectul a fost respins în Senat şi aşteaptă un verdict final din partea deputaţilor.

Pe marginea acestui subiect există însă şi alte controverse. Cei care fac publice imagini filmate cu o cameră de bord pot fi chemaţi în judecată.

Adrian Cuculis, avocat: Feţele oamenilor, imaginea omului este o dată cu caracter personal şi să le folosească doar în situaţii extraordinare, în cadrul instanţelor de judecată.

Ceea ce puţini români ştiu. Cert este că vânzările de camere video auto au depăşit anul trecut pragul de 3 milioane de euro.

Andrei Dumitrescu, comerciant camere de bord: Preţurile unui astfel de gadget variază între 350 de lei şi se duc până la 7-800 de lei în funcţie de dotările pe care le au, funcţionalităţile pe care le deţin şi bineînţeles de nevoia clientului. 

Specialiştii recomandă să fiţi prudenţi când încărcaţi imaginile pe internet. Dacă nu respectaţi dreptul la viaţă privată, puteţi plăti daune în instanţă.