Punctul de amendă a crescut cu 54% de la 1 ianuarie 2020, de la 145 lei la 223 lei, ca urmare a faptului că PSD a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege pe care Guvernul și-a angajat răspunderea și care prevedea înghețarea punctului de amendă. Actuala valoare va rămâne până când CCR va soluționa speța.

Amânarea intrării în vigoare a proiectului asumat de Cabinetul Orban are ca efect majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, care vor creşte o dată cu majorarea salariului minim, şi majorarea cuantumului sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă. De asemenea, aleşii locali vor putea solicita şi ei pensii speciale. 

Articolul continua dupa recomandari

Astfel, salariul minim brut lunar va creşte de la 2.080 lei în prezent la 2.230 lei de la 1 ianuarie 2020.

Proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 114/2018, pe care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în Parlament şi prin care sunt eliminate taxele şi obligaţiile impuse de Guvernul Dăncilă în domeniul bancar, energetic şi al fondurilor de pensii private, a fost contestat luni, atât pe formă, cât şi pe fond, de PSD, la Curtea Constituţională, astfel că nu va putea intra în vigoare înaintea unei decizii a Curţii.

Cum proiectul nu poate intra în vigoare, valoarea punctului de amendă se va calcula la 10% din salariul minim brut în vigoare la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă în cuantum 223 lei, reprezentând o majorare de aproape 54% faţă de nivelul actual, informează news.ro.