Pensionarii ar putea plăti amenzi rutiere mai mici faţă de restul şoferilor, potrivit unui proiect de lege depus la Senat şi care prevede modificarea valorii punctului de amendă.

Propunerea legislativă prevede schimbarea modului în care se calculează valoarea punctului-amendă, notează avocatnet.ro.

Articolul continua dupa recomandari

Pentru a se aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

Dacă proiectul se va transforma în lege, valoarea punctului-amendă ar urma să se calculeze în funcție de categoria din care face parte şoferul.

Mai exact, vor exista două valori ale punctului-amendă, una pentru oamenii activi (angajați) și una pentru cei retrași din activitate (pensionari).

Concret, proiectul de act normativ propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajați să fie 10% din salariului minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie.

Astfel, valoarea punctului-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, respectiv 190 de lei.

În contextul în care valoarea punctului de pensie de 1.000 de lei, valoarea unui punct de amendă pentru pensionari ar putea fi de 100 de lei.