De la taximetrişti, salariaţii unor mari companii, până la angajatele unui salon erotic - mii de oameni anunţă că vor opri, vineri, activitatea timp de 15 minute. Se alătură astfel protestului omului de afaceri din Suceava.

Primul metru de autostradă construit vreodată în Moldova va fi inaugurat vineri, în Suceava. Omul de afaceri Ştefan Mandachi a reuşit să atragă mii de oameni, care vor cere acelaşi lucru: autostrăzi în România. 

Articolul continua dupa recomandari

Ştefan Mandachi, iniţiatorul campaniei: Eu sunt doar unul. Dar dacă am fi 1.000? Dacă am fi un milion sau cinci milioane? Dacă eşti profesor, lasă elevii cu 15 minute mai mult în pauză. Dacă eşti zidar, lasă mistria jos pentru 15 minute.

Mesajul a încins internetul. Mii de oameni au anunţat că vor urma sfatul omului de afaceri. De asemenea, zeci de companii au anunţat că pe 15 martie, de la ora 15.00, vor înceta activitatea pentru 15 minute. Lipsa autostrăzilor va scoate şi oameni în stradă.

La Iaşi, mâine la ora 15 punctul de intalnire al protestatarilor este in fata Palatului Culturii. Pentru un sfert de oră se va întrerupe munca în mari magazine din oraş, dar şi in instituţii din administraţia locală. 

Protestul a avut ecou răsunător în Moldova, dar şi companii din Muntenia, Transilvania şi Banat s-au alăturat protestului. De asemenea, primării din patru judeţe au anunţat că vor întrerupe lucrul. 

Şi artiştii s-au grăbit să sprijine mişcarea de protest. Iniţiativa, numită "România vrea autostrăzi", s-a ales şi cu un imn.

Pauza de 15 minute va fi ţinută în special în firmele de construcţii sau de transport. La protest s-au alăturat însă firme de avocaţi, cofetării şi chiar şi un salon de masaj erotic din Bucureşti. Încetarea activităţii îl pune pe gânduri pe ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: Cât timp România şi românii vor autostrăzi, eu cred că dacă ne oprim şi 15 minute ne costă foarte mult. Noi vom lucra non-stop ca să vedem că se realizează proiectele pe care le avem acum în desfăşurare. 

Autostrada Unirii, care ar trebui să lege Moldova de Transilvania, este prima construită prin lege. Proiectul a fost adoptat la finalul anului trecut, dar proiecţia e deocamdată la pasul... zero. Lansarea licitaţiei pentru studiul de fezabilitate.