Au apărut primele concluzii în ancheta accidentului de pe Baicului, din București, în urma căruia o tânără a ars de vie, iar sora ei este în stare gravă.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit anchetatorilor de la IGSU-ISU, un lanț de greșeli a dus la un deznodământ tragic, telefonistul de la serviciul 112 și șeful intervenției urmând să fie cercetați penal pentru abateri de la procedură.

Factori care au determinat intervenția întârziată:

  • Apelurile au fost foarte numeroase, 74 de apeluri pentru acest eveniment, dintre care șapte au fost transferate către dispeceratul ISU
  • Apa și spuma au plecat de la Pache Protopopescu
  • Ambulanța Smurd a plecat de la Morarilor, după ce sediul din Obor fusese evacuat
  • violența incendiului, erau cuprinse 3 autoturisme și s-au produs explozii până la sosirea echipajelor.

Ce s-a greșit la intervenție

În primul rând, au fost efectuate câteva manevre din cauza faptului ca primul apel de urgență indica o adresa eronată. Când au ajuns acolo, pompierii au procedat la stingerea incendiului corect, dar au fost întârzieri în evaluarea victimelor.

O a doua problemă a fost faptul că victimele ar fi trebuit evacuate în afara ariei de pericol.

De asemenea, evaluarea victimelor a fost făcută cu întârziere. Trebuia făcută odată cu sosirea la fața locului. Orice pompier din România are ca atribuție salvarea de vieți. trebuia făcută rapid o evaluare primară și acordarea primului ajutor.

Un alt aspect al anchetei îl vizează pe pompierul care doar a ridicat pătura de pe victima arsă și nu a intervenit.

Cu privire la timpul de răspuns al ambulanței, a fost o întârziere la timpul de plecare care nu poate fi justificată decât printr-o greșeală. Ambulanța a sosit la locul intervenției la 15 minute, după ce telefonistul care se afla in serviciu a introdus eronat datele.