O biserică monument istoric din centrul capitalei a fost îmbrăcată în termopan. Pentru a proteja frecescele de pe pereţi, spun reprezentanţii parohiei. Numai că n-au avut avizul Ministerului Culturii. Şi nici părerea unui specialist. Din cauza condensului şi fără un sistem de climatizare potrivit, pictura a început să se distrugă.

Articolul continua dupa recomandari

Termopan şi igrasie. Aşa arată pridvorul bisericii monument istoric Schitul Maicilor, construit acum aproape 300 de ani.  

Arhiepiscopia Bucurestilor recunoaşte că nu există documente care să ateste că lucrarea de înlocuire a ferestrelor bisericii şi închiderea pridvorului cu geam de termopan a fost autorizată de Min. Culturii.

Mai mult decât atât, lucrarea neavizată, menită să protejeze pictura, a distrus-o, din cauză că ferestrele crează un efect de seră, iar umezeala afecteaza vopseaua.

Se vede cu ochiul liber că pictura refăcută acum 20 de ani e deteriorată. Termopanul a fost montat după ce autorităţile au recomandat parohiei, la vremea respectivă, să găsească o soluţie ca să prozejeze zidurile. 
Iar soluţia găsită a distrus pictura.

Şi nu e singurul neajuns. Biserica salvată din calea comuniştilor, transportată pe şine în 1982, ca să nu fie demolată, a suferit modificări şi în interior. 

Imediat ce treci de pridvorul cu termopan, dai peste un sfânt care a fost strâpuns de ţeava de la o centrală.

Pare să fie o modă în bisericile monument istoric. La Biserica Batiştei, tot din Capitală, o altă pictură murală a fost compromisă. Peretele a fost străpuns de două ţevi. O lucrare fără autorizaţie, despre care preotul vorbeşte cu nonşalanţă.

În cazul celor două monumente, autorităţile caută soluţii. La Schitul Maicilor o echipa formată din reprezentanţi ai Arhiepiscopiei şi ai Ministerului Culturii fac planurile pentru schimbarea la faţa a pridvorului. 


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.