Ciobanii din Harghita le-au demonstrat orăşenilor că nimic pe lumea asta nu e mai bun decât brânza cu mămăligă! Ce-i drept, făcută după reţeta lor. Cu mălai fiert la foc iute, amestecat cu urdă şi caş proaspăt, preparat pe loc.

Articolul continua dupa recomandari

De decenii, aceşti oameni trăiesc la stână, dar de mămăligă cu brânză nu se pot sătura. Au venit la oraş să-şi prezinte bogăţia. Gustul autentic. În faţa unui vas mare de lemn, un cioban pregăteşte caşul proaspăt.

Părinţi cu copii s-au oprit la festivalul stânelor. Şi-au mâncat pe săturate. Ciobanii au făcut cinste. Tot la ceaun se fierbe şi tocana.

În curtea muzeului din Gheorgheni, au fost aduse şi animalele. Berbeci, capre, oi. Păstorii sunt însă trişti. În toată zona, au mai rămas doar 15 familii care mai au stâne. Traiul lor s-a schimbat de la un an la altul. Copiii le-au plecat afară, să încerce alte meserii, iar marfa lor, pe o piaţă sufocată de produse de import, nu-şi mai găseşte locul.

Se gândesc că fermele vor lua curând locul stânelor. Iar meseria de cioban va dispărea. Cu toate obiceiurile lor. Nici lâna nu se mai vinde bine. Cei mai dibaci s-au întrecut la tunsul oilor.