Dunărea este de netrecut din cauza banchizelor de gheaţă! Armata a trimis o navă militară, care să-i ducă pe oameni de pe un mal pe celălalt. Soldaţii urmau să se ocupe şi de localnicii din satele izolate, cărora plănuiau să le ducă alimente pentru câteva zile.

Articolul continua dupa recomandari

Puterea acestei nave militare se vede cel mai bine în lupta cu sloiurile. Armata a trimis-o în sprijinul locuitorilor aflaţi pe celălalt mal al Dunării, dar şi pe braţul Chilia.

Din cauza gheţii, ambarcaţiunile pescăreşti nu se mai pot încumeta pe Dunăre. Se putea şi mai rău, spun oamenii. Îşi amintesc de anul 1966, când puteai trece fluviul la pas.

Nava este una dintre cele mai puternice de la noi. Are 34 de metri lungime şi 6 lăţime. Chiar şi aşa, n-a putut sparge banchizele care, în unele locuri depăşeau 30 de centimetri grosime. Aşa că a fost chemat în ajutor cel mai mare spărgător de gheaţă.

Misiunea de astăzi a fost oarecum dificilă deoarece porţiunea din portul Tulcei era blocată de sloiuri de gheaţă, şi a trebuit să şteptăm până a sosit spărgătorul de gheaţă Perseus, pentru a ne croi drum.

Ultima dată, nava militară şi spărgătorul Perseus au intervenit în 2012, când Dunărea a îngheţat bocnă. 


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.