Zmeură, afine, coacăze şi tot soiul de fructe de pădure. Am tânjit după ele luni de la rând, iar acum a venit momentul să ne bucurăm din plin de gustul lor. Suntem în plin sezon, iar românii au început deja să cutreie munţii în căutarea lor. Unii le culeg, iar alţii le vând la fiecare colţ de stradă. Cei mai mulţi clienţi fideli sunt veniţi tocmai din străinătate.

Articolul continua dupa recomandari

-Ce faceţi aici?
-Culegem merişoare
-Şi ce faceţi cu ele?
-Acritură, dulceaţă.
-Este greu să le culegi, să ajungi la ele?
-Nu, dar sunt albine şi câtedoată ne mai muşcă şi albinele. Sunt şi şerpi câteodată. Şi dacă pui mâna e cam cu cântec. De aia trebuie să vii cu echipament.

Dar pe cât de greu se culeg, pe atât de repede se vând. La marginea străzii, zeci de turişti opresc maşinile. Pentru dulceaţă, sirop sau chiar murături, fructele de pădure fac minuni. Şi sunt şi mai ieftine decât în pieţe.

Dar până să ajungă să le vândă, localnicii au un drum lung de străbătut. Se trezec la ora 3 şi merg zeci de kilometri ca să găsească fructele coapte. 

Fructele de pădure ajută la păstrarea sănătăţii tractului urinar, îmbunătăţesc vederea, menţin sănătatea creierului şi previn bolile de inimă.