Mai multe documente conţinând date personale ale celor implicaţi în diverse procese au ajuns în containerele de gunoi din spatele clădirii unde funcţionează Judecătoria Iaşi, instituţia anunţând că va declanşa o anchetă în acest caz întrucât actele ar fi trebuit arhivate, apoi distruse prin topire.
Documentele găsite în pubelele de gunoi din spatele clădirii Judecătoriei ieşene, situată în centrul municipiului, conţin detalii referitoare la diverse procese, inclusiv declaraţii consemnate în timpul şedinţelor de judecată, dar şi date personale ale celor implicaţi în procesele respective.

Articolul continua dupa recomandari

Reprezentanţii Judecătoriei Iaşi susţin că regula este ca documentele să se păstreze chiar şi 20 de ani în arhiva instituţiei, după care dosarele sunt distruse prin topire. Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei ieşene, Cristina Vâlcu, a precizat că instituţia va demara o anchetă în acest caz, pentru a se stabili cum au ajuns hârtiile respective la gunoi."Dosarele, atât cele penale, cât şi cele comerciale, sunt arhivate şi duse într-un loc special, pentru că legea prevede un anumit termen de păstrare, de până la 20 de ani. Ulterior, dosarele sunt duse la topit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi, Cristina Vâlcu.

Ea a precizat că se vor face verificări în acest caz, pentru a se stabili cum au ajuns documentele la gunoi.

Coordonatorul Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Iaşi, Carla Cozma, susţine că documentele din timpul proceselor nu pot fi aruncate "într-o asemenea manieră”, ci trebuie distruse, pentru a nu fi ulterior utilizate în alte scopuri.

"Pot fi diverse date acolo, ale unor victime sau privind unii martori care la vremea respectivă au fost protejaţi. Nu este normal ca detaliile să ajungă în spaţiul public”, a mai spus Carla Cozma. 


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.