O cântăreaţă de muzică populară şi-a transformat casa într-un muzeu. Mariana Birică are acasă peste 250 de costume populare, adunate din toate colţurile ţării. O avere greu de estimat şi care creşte pe zi ce trece.

Articolul continua dupa recomandari

Unele piese au o vechime de aproape 150 de ani şi pot fi considerate adevărate opere de artă. Sunt cusute manual, cu zeci de mii de mărgele şi paiete şi fiecare are în spate o poveste. 

"Pe unde mă duceam, pe unde cântam, îi intrebam, dom'le le platesc, altii "ia pupa-te-ar maica să fie de pomana", altii "vreau atât". Numai o dată am cumparat de 100 de milioane cum ar veni 50 de costume. Nu mă induram sa le las, numai cu gandul că le iau strainii si ne instrainează cultura", spune artista.

Acum, are exact 253 de ţinute complete. Mai multe decât orice muzeu etnografic din România.

"Acest costum are 150 de ani, ştiu sigur pentru că este de la bunica bunicii mele! Un secol are şi această ţinută", povesteşte Mariana Birică.


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.