În timp ce sud-estul României se luptă cu zăpada, într-un cătun din nordul Moldovei, nămeţii sunt doar un oaspete neaşteptat pentru cele 10 familii care mai locuiesc acolo. Balta Roşie este acum un sat izolat.

Articolul continua dupa recomandari

Oamenii îşi aduc provizii cu căruţa, iar lemnele de foc sunt tăiate la temperaturi cu mult sub 0 grade. Dacă adulţii au învăţat să se descurce cu iarna, copiii sunt trişti pentru că nu pot merge la şcoală. Singurul loc unde pot citi şi scrie, fără să facă economie la opaiţul din lampa de acasă. 

Iar singurul mod de a ajunge în cătunul Balta Roşie este căruţa. După un drum chinuitor peste dealuri şi printre copaci, se ivesc şi primii oameni.

În mijlocul nămeţilor, doi localnici taie un salcâm. E lemn verde, care ţine focul aprins. 

Mihai este capul unei familii şi responsabil cu buna funcţionare a gospodăriei. Fiica ei, proaspătă mamă la doar 14 ani, e deja obişnuită cu iernile în izolare.

Fratele ei o ajută cu cel mic, atunci când nu e la şcoală. Acum e în vacanţă prelungită. Troienele fac imposibil de parcurs cei aproape 4 kilometri până la şcoală.

Spre deosebire de copiii din marile oraşe, cei din Balta Roşie nu se bucură deloc de suspendarea cursurilor. 

Vecinii familiei au şi ei doi copii de doar câteva luni. 

Chiar şi aşa, oamenii nu-şi pierd determinarea. 


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.