Aşa că la final de lună angajaţii din spitale vor pleca cu mai puţini bani acasă. E decizia luată de guvernanţi, în contextul în care deficitul de medici, din spitalele ţării a ajuns la 13.000.

Articolul continua dupa recomandari

Cei mai afectaţi sunt angajaţii care lucrează în specialităţile de anatomie patologică şi din Secţiile de Arşi. Au apucat să se bucure o lună de sporul de 100% la salariu, iar acum acesta ar urma să le scadă cu 15 procente. 

Practic, un medic primar legist, de exemplu, cu cel puţin 15 ani vechime, care câştiga peste 6000 de lei pe lună, va primi mai puţin cu aproximativ 300 de lei, dacă Hotărârea de Guvern semnată de Sorin Grindeanu va intra în vigoare. Iar doctorul de la Arşi ar pierde 260 de lei, în medie. 

Pentru cei care lucrează în Unităţile de Primiri Urgenţe pierderea ar fi de 5%, în medie asta ar însemna mai puţin cu 250 de lei. Sporul chirurgilor pentru activitatea desfăşurată în blocul operator ar putea scădea de la 50 de procente la maximum 45%. 

Nici personalul medical din psihiatrie nu scapă. Medicii oncologi sau cei care lucrează în radioterapie ar putea avea un spor mai mic cu 5 procente, adică de doar 45%. Hotărârea de Guvern se află încă în dezbatere publică. Dar, nu e clar dacă noul Executiv n-ar mai putea umbla şi la plata gărzilor şi salariile de bază.