Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi că în prezent se urmăreşte lărgirea bazei de impozitare corelată cu diminuarea impozitului şi a apreciat că impozitul pe gospodărie 'nu va putea fi implementat foarte curând'.

Articolul continua dupa recomandari

'Ceea ce urmărim în momentul de faţă este (...) să reducem cota de impozitare pe salariu: până la 2.000 de lei să facem cotă 0 şi peste 2.000 de lei - 10%. Deci, reducem cota de impozitare de la 16 la 10%. Dar ceea ce este mai important - şi asta e o viziune liberală a lucrurilor - este ca, în loc să avem un impozit mare pe o bază mică de contribuabili, să lărgim baza de contribuabili. În România, în momentul de faţă, avem aproximativ 4,7 milioane de salariaţi care plătesc impozite. Mai avem 5 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu restul populaţiei - dacă scoatem tinerii care sunt încă în şcoală sau în facultate (...) -, plăteşte vreo contribuţie, în condiţiile în care beneficiază de sistemul public de învăţământ, în condiţiile în care beneficiază de sistemul public de sănătate, de toate celelalte instituţii publice? Deci, ceea ce urmărim este să lărgim baza de impozitare, dar diminuând impozitul', a explicat Tăriceanu la Parlament.

Acesta a susţinut că trebuie incluşi în baza de impozitare 'cei care, astăzi, din diferite motive, care ţin de legislaţie sau de scăpări de legislaţie, nu plătesc nimic, nu au niciun fel de contribuţie la stat, dar beneficiază totuşi de serviciile pe care statul le asigură'.

'Acesta este motivul pentru care se doreşte introducerea impozitului pe venitul global, dar nu în formula cu gospodăria. Impozitul pe gospodărie nu este un impozit nou, ci este numai o modalitate care va permite celor care se declară o gospodărie să obţină anumite deduceri fiscale care să micşoreze suma pentru care se plăteşte impozitul pe venit', a spus preşedintele Senatului, adăugând că acest tip de impozit nu crede că 'va putea fi implementat foarte curând'.

Sursa: Agerpres


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.