Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la Brăila, că Executivul va elabora un Cod administrativ, astfel încât prefecţii vor avea funcţie de demnitate publică, asimilată poziţiilor de secretar de stat.

Articolul continua dupa recomandari

Grindeanu a afirmat că Executivul doreşte să opereze mai multe modificări prin Codul administrativ, unele dintre ele vizând statutul prefecţilor, dar şi a conducătorilor de instituţii deconcentrate.

"O să venim cu Codul administrativ, important pentru aleşii locali şi nu numai, pentru tot ceea ce înseamnă administraţie. Eu cred că trebuie să ieşim din această ipocrizie legată de << avem un prefect, care este înalt funcţionar public şi e greu să îi schimbăm că sunt înalţi funcţionari publici>>.  Este o ipocrizie. De fiecare dată când s-a schimbat câte un Guvern, s-au schimbat prefecţi, subprefecţi ş.a.m.d. Ne minţim de 13 ani -14 ani, indiferent de ce Guvern a fost la conducerea ţării. De aceea fiind şi reprezentatntul – pentru că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu – e normal să trecem aceste funcţii, ca să dau doar un exemplu, va avea prefectul post de demnitate publică, pe salariu de secretar de stat, astfel încât schimbările să fie cât se poate de normale şi să ieşim din această ipocrizie unde ne furăm singuri căciula de vreo 13-14 ani", a declarat premierul, la Consiliul Judeţean Brăila, la o întâlnire de lucru cu autorităţile locale.

De asemenea, şeful Executivului a subliniat că inclusiv şefii deconcentratelor sunt reprezentanţii ministerelor şi trebuie să aplice Programul de guvernare în judeţ.

”Program de guvernare care a fost votat de oameni şi care trebuie să fie votat de Parlament, Guvern care trebuie să-l pună în aplicare. Şi aici trebuie să găsim o soluţie în cel mai scurt timp, astfel încât să mergem pe aceeaşi linie. N-are sens să ne furăm singuri pălăria", a punctat Sorin Grindeanu.


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.