Acest site foloseste cookie-uri


Uriașa statuie aurită a lui Mao din provincia Henian a fost demolată din 'lipsa autorizației'

8 IANUARIE 2016  •  17:20

Daca iti place stirea, share pe:

 Uriașa statuie aurită, de 37 de metri înălțime, a fostului conducător comunist Mao Zedong, care se afla în curs de instalare în provincia chineză Henan, a fost demolată 'întrucât nu avea autorizațiile corespunzătoare din partea autorităților', după cum informează vineri 'People's Daily', ziarul care a publicat, miercuri, primele imagini ale monumentului, preluate imediat de presa din întreaga lume.

Ridicată în mijlocul unui câmp, statuia primului președinte al Republicii Populare Chineze nu era rodul unei inițiative publice, precum alte sute de asemenea monumente din China, ci fusese realizată din fonduri strânse de localnici și oameni de afaceri nostalgici ai epocii maoiste, relatează EFE, precizând că în total costurile lucrării sunt estimate la 3 milioane de yuani (415.000 de euro).

Proiectul a generat numeroase critici pe rețele sociale — scrie DPA — întrucât Henan a fost una dintre regiunile cele mai afectate de foametea de la sfârșitul anilor 1950, soldată cu zeci de milioane de morți, pusă adesea pe seama dezechilibrelor provocate de campania Marele Salt Înainte promovată tocmai de Mao Zedong. Din 1958 până în 1961, sub conducerea lui, s-au implementat măsuri economice sociale și politice prin care se urmărea diminuarea diferențelor dintre China, predominant agrară, și țările industrializate.

După demolarea statuii din Henan, cel mai mare monument dedicat lui Mao a redevenit bustul de 32 de metri din orașul Changsha, prezentând o imagine de la 20 de ani a veneratului lider, care a locuit în tinerețe în această localitate din centrul țării.

Născut în 1893, într-o familie de țărani, Mao Zedong a fost revoluționarul sub conducerea căruia Partidul Comunist Chinez a preluat conducerea țării în 1949. El a condus destinele Chinei până la moartea sa, în 1976, și continuă să fie considerat un veritabil simbol al țării. Corpul său îmbălsămat se află într-un mausoleu construit special în acest scop în Piața Tienanmen din centrul Beijingului.

Comentarii

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

Ai o informatie care poate reprezenta o stire? Ai filmat un eveniment important? Trimite-ne fisierul si poti deveni reporter.

Trimite acum

Promovat

Meteo

Meteo 25/10/2016

Horoscop

Horoscopul zilei 25/10/2016. Berbecilor le lipseşte simţul practic!

Emisiuni

Observator 19

cu Andreea Berecleanu

Observator 06

cu Olivia Paunescu si Valentin Butnaru

Observator 13

cu Mihaela Cãlin

Observator 16

cu Mihaela Cãlin

Observator de weekend

cu Anca Lungu

Observator 06 Weekend

cu Daniel Osmanovici si Geanina Ilies

Observator 13 Weekend

cu Daniel Osmanovici

Observator 16 Weekend

cu Geanina Ilieş

Observator Special

cu Octavia Geamănu