Acest site foloseste cookie-uri


Poveștile ÎNFIORĂTOARE ale lui PAVEL OARCEA, medicul care a oprit masacrul de la Cighid. A salvat SUTE DE COPII din „IADUL DE PE PĂMÂNT”

15 IANUARIE 2016  •  16:32

Daca iti place stirea, share pe:

Ajuns la căminul-spital de la Cighid, judeţul Bihor, în primăvara anului 1990, medicul Pavel Oarcea a fost considerat îngerul copiilor cu handicap de acolo, copiii ce până la venirea lui erau condamnaţi la moarte. De când a pus piciorul în acel loc înfiorător, a ajuns să fie iubit de zecile de suflete cărora le-a oferit cel mai de preţ dar: viaţa.

Doctorul Pavel Oarcea s-a numărat printre puţinii oameni care i-a cunoscut pe copiii de la Cighid, imediat ce au fost descoperiţi de jurnaliştii nemţi care au difuzat imagini din acel loc al groazei, imagini ce au făcut înconjurul lumii şi au adus o mare pată pe România. Medicul Oarcea s-a dedicat acelor copiii pe care alţii îi vedeau irecuperabili. El i-a ajutat apoi să trăiască, să-şi depăşească deficienţele şi chiar să-şi găsească un rost în viaţă.

Medicul pediatru a ajuns la lagărul de la Cighid împreună cu o delegaţie a Crucii Roşii Internaţionale în aprilie 1990. A reuşit să îngrijească şi să salveze acele suflete nevinovate, condamnate la moarte. Acele imagini şocante, cu copii dezbrăcaţi în pielea goală, neîngrijiţi, condamnaţi să doarmă printre şobolani şi în camere neîncălzite, i-au rămas tipărite în minte pentru totdeauna.

Cighid, lagărul de exterminare al copiilor cu handicapCighid, lagărul de exterminare al copiilor cu handicap
Le-a dat medicamente din ajutoarele primite de la nemţi şi a început munca de recuperare angajând educatori şi specialişti. Din acel moment, nu a mai murit niciun copil.

“Cei mai mulţi la 3 ani se prăpădeau”, povestea medicul Pavel Oarcea. Era un părinte pentru copiii de la Cighid. Aşa a ajuns ca la Cighid să aibă mulţi copiii care au ajuns să-l iubească pentru că le-a dăruit cel mai de preţ dar: viaţa.

“Era un lagăr de exterminare. Înspăimântător. Mureau aproximativ 60% dintre copiii aduşi din leagăne cu diagnostice grave”, relata medicul.

Când a preluat conducerea centrului, 90% dintre copiii erau pe moarte. Chiar dacă toţi, inclusiv colegii medici, îl avertizau că începe o luptă ce de la început era sortită eşecului, nu a renunţat, s-a încăpăţănat să lupte.

Cighid, lagărul de exterminare al copiilor cu handicapCighid, lagărul de exterminare al copiilor cu handicap
“Când întâlnesc un diagnostic care spune irecuperabil, înseamnă oare că nu mai merită niciun efort? Că cei de la Cighid nu trebuiau să lupte pentru existenţa lor?“, se întreba medicul.

Pavel Oarcea a murit toamna lui 2012. Amintirea lui a rămas vie şi acum în rândul acelor copiilor de la Cighid care, cu ajutorul lui, şi-au găsit menirea sau au ajuns să devină independenţi. 

Comentarii

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

Ai o informatie care poate reprezenta o stire? Ai filmat un eveniment important? Trimite-ne fisierul si poti deveni reporter.

Trimite acum

Promovat

Meteo

Meteo 21/10/2016

Horoscop

Horoscopul zilei, 21 octombrie 2016. Nativii berbec vă pot strica buna dispoziție!

Emisiuni

Observator 19

cu Andreea Berecleanu

Observator 06

cu Olivia Paunescu si Valentin Butnaru

Observator 13

cu Mihaela Cãlin

Observator 16

cu Mihaela Cãlin

Observator de weekend

cu Anca Lungu

Observator 06 Weekend

cu Daniel Osmanovici si Geanina Ilies

Observator 13 Weekend

cu Daniel Osmanovici

Observator 16 Weekend

cu Geanina Ilieş

Observator Special

cu Octavia Geamănu