Acest site foloseste cookie-uri


Inedit! Celebrul STALIN fuma dintr-o PIPĂ făcută de chihlimbar de BUZĂU, cel mai VALOROS din lume

11 IANUARIE 2016  •  08:28

Daca iti place stirea, share pe:

Puţini ştiu că în partea muntoasă a Buzăului se află singura localitate din România în subsolul căreia se ascunde chihlimbarul, o valoroasă răşină fosilizată. Dintr-un astfel de bolovan de rumanit, aşa cum mai este numit chihlimbarul de Colţi, a fost confecţionată una dintre pipele lui Stalin

Chihlimbarul este o piatră formată prin fosilizarea răşinii unor anumite specii de pin. Este transparentă, cu forme translucide, opace, de nuanțe ce merg de la galben ca mierea, la brun-roşcat sau verde-negru.

Cele mai cunoscute varietăţi ale ambrei sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumanitul (chihlimbarul din Carpaţii României şi din Sakhalin, Rusia), burmitul (răşină extrasă în Burmă şi prelucrat în China).

A fost dovedit ştiinţific, încă din 1902, prin lucrarea de doctorat a savantului Gheorghe Munteanu Murgoci, că ambra sau rumanitul de la Colţi, unic în lume prin culoarea sa neagră, este chihlimbar, nu tămâie, aşa cum au crezut multă vreme cei din zonă. Dintre cele 162 de nuanţe de ambră cunoscute în lume, piatra de culoare negru-verde este cea mai valoroasă.

„Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârstă acestuia, care depăşeşte cu mult un milion de ani. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40.000 de ani mai tânăr decât rumanitul. Cel mai mare succinit din lume are 32 de kg. Toate bijuteriile de pe piaţă sunt făcute din acest tip de chihlimbar”, a declarat Doina Ciobanu, doctor în istorie, potrivit World Wide România.

Bijuterii pentru primele doamne ale statului şi o lulea dăruită lui Stalin!

Tot aici, erau pe vremuri numeroşi meşteri în confecţionarea bijuteriilor, prin mâinile cărora au trecut kilograme întregi de ambră. Se fabricau de la coliere, brăţări, cercei, până la ornamente pentru mobilă şi pipe.

Gheorghe Cârstian a fost unul dintre cei mai pricepuţi şlefuitori de ambră din Colţi. Era nelipsit din atelierul său până în ultimele zile ale vieţii, prin mâinile bătrânului trecând de-a lungul anilor sute de pietre de rumanit. A confecţionat coliere, brăţări, inele şi broşe din ambră, inclusiv pentru Elena Ceauşescu.

„Veneau activiştii şi comandau. Voiau brăţări, cercei, broşe, diverse bijuterii pentru Elena Ceauşescu. Ştiau că eu le lucrez cel mai bine şi îmi spuneau că este înnebunită după ele. Eu luam comanda şi le spuneam când să vină să le ia”, declara, în 2010, Gheorghe Cârstian.

Unul dintre colierele de ambră ale Elenei Ceauşescu a fost recuperat şi se regăseşte în Muzeul Chihlimbarului, din comună.De numele lui Gheorghe Cârstian este legată şi povestea pipei din rumanit, care i-a fost dăruită lui Stalin de către Gheorghe Gheorghiu Dej, în anul 1951. Nu a fost şlefuită de el, ci a fost, fără să vrea, furnizorul materiei prime. În acea perioadă, Gheorghe Cârstian era secretar al primăriei din localitate.

„Fratele meu găsise o bucată mare de chihlimbar, de vreo 200 şi ceva de grame, şi am zis să o cumpăr, ca să o am acasă. Era de culoare galben-roşu. I-am dat 200 de lei şi am luat-o. Într-o zi, doi activişti care mă cunoşteau au venit la soţie şi i-au spus, uite, am vorbit cu tovarăşul secretar să îmi daţi bucata aia de chihlimbar. Eu nu voiam, dar le-a dat-o nevasta, pentru că au zis că o plătesc
”, a povestit Gheorghe Cârstian.

Nici până azi PIPA dăruită lui Stalin nu a fost plătită!

Pentru o perioadă, bărbatul nu a mai ştiut nimic de comoara sa, dar a aflat apoi că din bucata de rumanit a fost confecţionată o pipă pentru dictatorul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin.

„Au venit la un moment dat la primărie nişte activişti care mi-au spus că au dus bucata la Bucureşti, la un giuvaergiu, şi că acesta a prelucrat-o şi din ea a scos o pipă de toată frumuseţea pe care i-a dăruit-o Gheorghiu Dej lui Stalin. Mi-au spus atunci că o să mi-o plătească, dar nu au plătit-o nici în ziua de astăzi. Stalin a rămas cu luleaua, iar eu cu paguba”,
a mărturisit Gheorghe Cârstian.

În anii ‘70, comunitatea locală din Colţi a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini. În colecţia muzeului buzoian, al doilea din Europa, se află cel mai vechi chihlimbar, care datează de 60 de milioane de ani.

Comentarii

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

Ai o informatie care poate reprezenta o stire? Ai filmat un eveniment important? Trimite-ne fisierul si poti deveni reporter.

Trimite acum

Promovat

Meteo

Meteo 25/10/2016

Horoscop

Horoscopul zilei 25/10/2016. Berbecilor le lipseşte simţul practic!

Emisiuni

Observator 19

cu Andreea Berecleanu

Observator 06

cu Olivia Paunescu si Valentin Butnaru

Observator 13

cu Mihaela Cãlin

Observator 16

cu Mihaela Cãlin

Observator de weekend

cu Anca Lungu

Observator 06 Weekend

cu Daniel Osmanovici si Geanina Ilies

Observator 13 Weekend

cu Daniel Osmanovici

Observator 16 Weekend

cu Geanina Ilieş

Observator Special

cu Octavia Geamănu