Jia Jia este robotul chinezesc care se dorește a fi un prim pas spre utilizarea pe scară largă a androizilor.

Articolul continua dupa recomandari

"Jia Jia" poate susține o conversație simplă și adopta expresii feminine surprinzătoare, iar creatorul său este convins că acest android reprezintă un prim pas spre o țară populată de roboți în serviciul omului.

Considerat a fi primul android chinezesc, proiectul Jia Jia a fost dezvăluit anul trecut de inginerii Universtății de științe și tehnologii din China.

Șeful acestei echipe de cercetători, Chen Xiaoping, a lăsat luni impresia unui părinte împlinit în timpul prezentării prototipului în cadrul unei conferințe a băncii elvețiene UBS, organizată în cartierul financiar din Shanghai.

Într-un deceniu, susține el, roboții dotați cu inteligență artificială precum Jia Jia vor putea realiza sarcini secundare în restaurante, azile de bătrâni sau chiar în spitalele din China.

"În cinci sau zece ani, roboții vor fi foarte solicitați în China", dă asigurări Chen Xiaoping.

Cu părul lung negru și îmbrăcată cu o robă tradițională chinezească, Jia Jia seamănă destul de mult cu un om. Farmecul său are însă limite și anumite chestiuni o lasă fără replică.

Jia Jia poate însă prezenta fără cusur prognoza meteo a zilei și discuta cu naturalețe cu interlocutorul său, căruia îi poate identifica genul.

"Sunteți un bărbat încântător", îl complimentează ea pe un vizitator. Întrebată dacă are prieten, ea răspunde totuși că "preferă să rămână celibatară".

Progresele în materie de inteligență artificială sunt rapide și numeroase produse ale genului au captat atenția publicului săptămâna trecută la târgul de produse electronice CES de la Las Vegas, printre care și roboți capabili "să învețe" accesând așa-numitul "cloud", un spațiu de stocare accesibil prin intermediul internetului.

Chiar dacă Jia Jia nu a ajuns încă la acest nivel, creatorul său întrevede un viitor frumos pentru robotul chinezesc.

El susține că, odată cu dezvoltarea economică, mulți tineri sunt din ce în ce mai puțin înclinați să opteze pentru locuri de muncă în astfel de servicii, iar îmbătrânirea populației face ca în spitale și azile să fie necesar mai mult personal, chiar dacă el nu este uman.

Însă Chen Xiaoping susține că temerile privind o lume dominată de roboți foarte inteligenți, care nu vor binele omului, sunt neîntemeiate.

"Din moment ce toate aceste lucruri sunt realizate progresiv și sub control, nu cred că va exista o mare influență asupra societății. Nu va fi ceva care să dăuneze speciei umane", a dat el asigurări.


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.