Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Bilbao (Spania) și Bayonne (Franța) pentru a cere ''încetarea dispersării'' în diferite închisori din cele două țări a peste 400 de deținuți care au legături cu organizația separatistă bască ETA și pentru a fi aduși mai aproape de Țara Bascilor, relatează AFP.

Articolul continua dupa recomandari

La Bilbao, orașul cel mai important al comunității autonome Țara Bascilor din Spania, numărul manifestanților a fost de peste 70.000, potrivit organizatorilor.

În același timp, aproape 7.500 de persoane, potrivit poliției, 10.000, conform organizatorilor, au manifestat la Bayonne, în sud-vestul Franței.

Pe banderola purtată de manifestați la Bilbao scria în bască și castiliană: ''Drepturile omului, determinare și pace. Deținuții basci — în Țara Bascilor''. Familiile deținuților deschideau defilarea, unde răsuna sloganul ''Deținuții basci — acasă''.

Peste 400 de deținuți basci, membri au apropiați ai ETA, sunt dispersați în 73 de închisori în Spania și în Franța.

ETA (Euskadi ta Askatasuna, Țară bască și libertate), considerată responsabilă de moartea a 829 de persoane în decurs de 40 de ani, a renunțat la atentate și la violență în urmă cu patru ani. Dar organizația refuză să se dizolve, cerând îndeosebi negocieri privind soarta militanților sau a apropiaților săi aflați în închisoare.


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.