Acest site foloseste cookie-uriNelson Mandela a fost închis 27 de ani după ce a luptat pentru drepturile omului

Pune video pe site-ul tau:

6 DECEMBRIE 2013  •  06:34

Nelson Mandela a fost omul care a condus Africa de Sud pe drumul de la odiosul regim de apartheid la democraţie şi egalitate între rase. Închis, timp de 27 de ani, pentru lupta sa împotriva segregării rasiale, Mandela nu a încercat să se răzbune, ci şi-a pus prestigiul şi carisma în serviciul păcii şi al reconcilierii.

Fiu al unei căpetenii de trib, Mandela s-a răzvrătit încă din anii studenţiei împotriva umilinţelor îndurate de populaţia de culoare din Africa de Sud. Regimul de Apartheid, instaurat de naţionaliştii albi, a promovat segregarea rasială şi supremaţia minorităţii de origine europeană.

Negrii erau excluşi din viaţa politică şi lipsiţi de drepturile cetăţeneşti. La abuzurile puterii, Mandela a răspuns prin proteste, dar şi prin acte de sabotaj, pe care le-a coordonat ca lider al aripii armate a Congresului Naţional African.

Orice formă de opoziţie era însă aspru pedepsită. Aşa a ajuns după gratii şi Nelson Mandela, în 1962. A fost încarcerat pe o insulă, temniţă pentru deţinuţii politici, şi pus să muncească într-o carieră de piatră. 27 de ani a stat închis Mandela.

Dar când a fost eliberat, în 1990, chipul său era cunoscut în toată lumea. Pentru mulţi, Mandela însemna libertate. În 1993, a fost distins cu premiul Nobel pentru pace alături de preşedintele sud-african de atunci, care a pus capăt regimului de apartheid. Iar în 1994 a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

După încheierea mandatului, Mandela s-a implicat în campanii umanitare, mai ales pentru combaterea SIDA. Un mare iubitor al sportului, el s-a întâlnit în 2006 şi cu Ilie Năstase şi Nadia Comăneci. Mai mult, Mandela l-a rugat pe fostul număr unu mondial să-i dea o poză cu autograf.

Sănătatea tot mai precară, după un cancer al prostatei, şi vârsta înaintată l-au obligat să se retragă, treptat, din viaţa publică. "Voi intra în eternitate cu zâmbetul pe buze", declara el, în urmă cu câţiva ani.


A murit Nelson Mandela

Pune video pe site-ul tau:

6 DECEMBRIE 2013  •  00:22

Fostul președinte al Africii de Sud, în vârstă de 95 de ani, a murit, în această seară. Anunțul decesului a fost făcut de către actualul lider al țării, Jacob Zuma, relatează CNN.”Se odihnește acum. Națiunea noastră l-a pierdut pe cel mai de preț fiu. Poporul nostru a pierdut un părinte. Am văzut în el ceea ce căutăm în noi înșine”, a mai declarat Jacob Zuma.

Nelson Mandela va avea parte de funeralii de stat. Președintele Africii de Sud a ordonat ca drapelul țării să fie coborât în bernă până când va avea loc înmormântarea.

Mandela s-a stins din viață la reședința sa din Johannesburg.

Lider al luptei împotriva regimului segregaţionist, Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare. A fost condamnat la detenție pe viaţă la 12 iulie 1964. Eliberarea sa, în 1990, a contribuit la căderea regimului apartheid.

În 1993, a primit premiul Nobel pentru Pace, iar anul următor a devenit primul președinte de culoare al statului sud-african.

SPECIAL! În căutarea valului perfect

Pune video pe site-ul tau:

5 DECEMBRIE 2013  •  20:28

Nu poţi face surf pe o mare liniştită! Şi nu poţi simţi adrenalina, dacă nu prinzi un val uriaş. Surferii profesionişti cutreieră lumea în căutarea valului perfect. Unii dintre ei chiar şi-au pierdut viaţa încercând să-l supună.

SPECIAL! Căţeluşii năzdrăvani

Pune video pe site-ul tau:

5 DECEMBRIE 2013  •  20:24

Un căţeluş pufos şi dolofan e o minune! Dacă puii sunt din rasa Husky Siberian le putem intui deja comportamentul din momentul în care se vor face ditamai câinii.

E oficial. Româna este limbă de stat în Republica Moldova!

Pune video pe site-ul tau:

5 DECEMBRIE 2013  •  19:45

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că formularea "limba română" echivalează "limba moldovenească", cea care figurează într-unul dintre articolele Constituţiei din Moldova de peste Prut.

Acţiune amplă pentru salvarea a 3 căprioare

Pune video pe site-ul tau:

5 DECEMBRIE 2013  •  16:50

Trei căprioare au avut parte de un ajutor neaşteptat după ce au rămas blocate în mijlocul unui lac îngheţat din Minnesota. Captive pe gheaţă, la mai mult de 400 de metri de mal, animalelor le era aproape imposibil să se mai deplaseze.

Primii care le-au văzut au fost reporterii unei televiziuni locale. Ei le-au fotografiat şi au postat poza pe internet.

Impresionaţi de drama animalelor, membrii echipelor de salvare locale au folosit o barcă cu perne de aer şi au reuşit să aducă cele 3 căprioare la adăpost.