Ministerul de Interne anunţă că noile cărţi de identitate vor fi electronice. Vor conţine mai multe date personale, dar şi amprentele posesorului.

Articolul continua dupa recomandari

Noile cărţi de identitate vor putea fi eliberate înaintea vârstei de 14 ani, aşa cum legea impune în acest moment. Potrivit proiectului Ministerului de Interne, e nevoie doar de solicitarea unui părinte pentru un bebeluş să aibă buletin.

Pentru copiii cu vârsta până în 14 ani, cartea de identitate va fi valabilă doar 2 ani. După 14 ani, buletinul trebuie schimbat la vârsta majoratului, iar cartea de identitate va avea o valabilitate de 10 ani. 

Noul buletin electronic va conţine date care îi pun pe români pe gânduri. Amprentele digitale sau informaţiile legate de starea de sănătate sunt cele mai disputate. 

Cartea electronică de identitate va înlocui actualul card de sănătate. Aşa că, în cip va fi tot istoricul medical. Oricine poate, însă, refuza noul buletin din motive religioase sau de conştiinţă. 

Autorităţile spun că noul buletin va oferi mai multă siguranţă. Atât în cazul tranzacţiilor făcute pe Internet, cât şi în cazul relaţiei dintre contribuabil şi instituţiile publice. 

Nu se ştie clar când va fi pus în circulaţie primul buletin electronic. Imprimeria Naţională trebuie să achiziţioneze echipamentele pentru producţia buletinelor, dar şi să stabilească preţul pe care trebuie să-l plătească fiecare posesor. 


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.