"Eu sunt Charlie" răsuna în toată lumea, în ziua de 7 ianuarie 2015. Mesajul de solidaritate s-a citit pe buzele tuturor, în urma atentatului din Paris, în care şi-au pierdut viaţa douăsprezece persoane. 

Articolul continua dupa recomandari

Filmul atacului din redacția săptămânalului satiric "Charlie Hebdo":

Este ora 11 şi 20 de minute. În arondismentul 11, în Paris, o maşină neagră opreşte pe strada Nicolas-Appert, la numarul 6. E arhiva redacţiei, aşa că ţintă teroriştilor este greşită. După câteva minute, aceştia găsesc sediul la numărul 10. Doi indivizi mascaţi ameninţă o femeie cu arma. Era o desenatoare şi o avea lângă ea şi pe fiica sa. Le deschide uşa, iar atacatorii merg glonţ la al doilea etaj al clădirii, unde se află sala de şedinţe a revistei Charlie Hebdo.

"Asasinul este în continuare liber". Dumnezeu cu mâinile însângerate, pe coperta Charlie Hebdo, la un an de la atacul terorist

Sunt strânşi în jurul unei mese rotunde, cu creionul de desen în mâini. Ca de fiecare dată, caricaturiştii glumesc pe seama aparatului de cafea, pentru că niciodată nu funcţiona. În intimitatea unei camere mici, în stilul parizian, caricaturile au umplut toţi pereţii. Sunt opt jurnalişti, un colaborator al revistei şi un poliţist pentru securitate.

Dar atentatul îi ia prin suprindere. Sunt toţi morţi. Din redacţie, a scăpat o singură persoană. S-a ascuns sub o masă. În calea teroriştilor spre redacţie a apărut şi un recepţioner. A plătit şi el cu viaţa.

Au înregistrat cum atacatorii au reuşit să fugă, să scape de două ori de blocajul poliţiei. Se vede. Sunt antrenaţi să ucidă, blindaţi cu arme de asalt, meticuloşi, precişi. Dar Franţa şi lumea întreagă nu a îngenunchiat. Vânătoarea de oameni s-a transformat în vânătoare de terorişti. Sloganul revoluţiei franceze - Libertate, Egalitate, Fraternitate are astăzi o nouă formă.


Ești martorul unui eveniment deosebit, ieșit din comun sau amuzant?

- Instalează aplicația Observator (App Store / Google Play), filmează sau fotografiază și trimite către echipa editorială a unuia dintre cele mai bune programe de știri din România.

- Intră pe pagina de Facebook a Observator și lasă-ne un mesaj însoțit de datele tale de contact.