Acest site foloseste cookie-uri


Ducesa de Cambridge a inaugurat cel mai nou si luxos vas de croaziera

Pune video pe site-ul tau:

13 IUNIE 2013  •  16:26

Ducesa de Cambridge a radiat la un eveniment oficial din Londra. Sotia printului William, insarcinata in opt luni, a inaugurat cel mai nou si luxos vas de croaziera al unei companii britanice.

A fost invitata de onoare, iar cel mai asteptat moment a fost cel in care Ducesa a deschis sampania. Asa ca toti ochii au fost atintiti asupra ei.

Vasul este unul extrem de impunator, cu aproape 2.000 de camere de lux, spa, cazinou, studio TV, piscine si 10 restaurante cu specialitati diferite.

Seful DNA Slobozia, urmarit penal pentru mita si favorizarea infractorului

13 IUNIE 2013  •  15:13

Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva procurorului-sef al DNA Slobozia pentru luare de mita si favorizarea infractorului

Concret, procurorul Dumitru Cristudor este acuzat ca a sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscala, intr-un dosar aflat pe rolul autoritatilor judiciare germane. Cu ajutorul sau, persoanele ar fi trebuit sa distruga si sa ascunda documente si obiecte compromitatoare.

In trecut, Dumitru Cristudor a mai fost implicat si in alte scandaluri la nivel local, informeaza Antena 3.

Cel mai mare laser din lume se va construi la Magurele

Pune video pe site-ul tau:

13 IUNIE 2013  •  11:32

Cladirea celui mai mare laser din lume va fi construita, incepand de vineri, la Magurele pe amortizoare seismice, in timp ce corpul dedicat fascicului gama va avea nu mai putin de 12 niveluri subterane

Lucrarile construirii complexului sunt programate sa se incheie in 2014. Totul face parte dintr-un proiect european numit ELI-NP ( Extrem Light Infrastructure-Nuclear Physics).

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca realizarea ansamblului de cladiri este prima dintre cele trei component ale proiectului, celelalte fiind legate de doua lasere si de un fascicule gama. "Ce este important pentru acest ansamblu de cladiri este ca principala cladire va fi unica, in sensul in care va fi decuplata de sol, pentru ca nu este admisa niciun fel de vibratie. Este pusa toata pe un set de amortizoare. Deci este decuplata de sol, totul sta pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru ca la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor functiona in interior - n.r.) s-ar produce un dezastru daca s-ar simti si tocurile unei femei. Ca vibratie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care sa fie o masa critica foarte mare, iar aceasta masa va sta suspendata de sol prin acest amortizor seismic".

Cladirea va avea doua corpuri solidare, unul pentru lasere si unul pentru fasciculul gama, suprafata primului fiind de 4.406 metri patrati, iar cel de-al doilea 6.604 metri. De asemenea, in cladire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafata de 2.396 de metri patrati. Complexul va mai avea o cladire de birouri, pe o suprafata de aproape 970 de metri patrati, in vecinatatea careia va fi o casa de oaspeti cu aproximativ 30 de camera, care ca ocupa peste 642 de metri patrati.

Inaugurarea lucrarilor va avea loc vineri, de la ora 14:00, in prezenta comisarului European pentru Politici Regionale, Johannes Hahn si a premierului Victor Ponta.

Potrivit specialistilor, puterea laserelor de la Magurele va fi atat de mare incar ar putea duce, theoretic, la “mutarea materiei”. "Mai exista un laser de acelasi gen in SUA, dar nu de asemenea putere. Si nu are in niciun caz asemenea aplicatii, adica asocierea intre laser si fasciculul gama. Practic, daca o sa fortez nota, numai din dorinta de a fi plastic, specialistii spun ca, in momentul in care actionezi cu o forta atat de mare pe o unitate foarte mica de suprafata, exista posibilitatea de a misca inclusiv masa, adica de a crea teoretic astazi, in fantezie, ceea ce vorbim noi de Star Trek, acele engage, acea teleportare. Teoretic, astazi, prin forte de asemenea putere, specialistii spun ca s-ar putea crea inclusiv mutarea masei, a materiei, odata cu mutarea fortelor", mai spune Costoiu.

Domeniile in care ar putea avea un impact cercetarea desfasurata la Magurele, prin acest proiect, sunt numeroase, printre acestea regasindu-se fizica si ingineria laserelor de mare putere, a acceleratorilor de electroni si producerea de fotoni monocromatici prin retro-imprastiere Compton, cercetarea fundamentala (nucleul atomic, astrofizica, electrodinamica cuantica), securitatea si prevenirea terorismului, ecologia si protectia mediului (cercetari asupra unor noi metode de diagnoza si procesare a deseurilor radioactive), stiinta si ingineria materialelor (efectele campurilor intense de radiatii asupra materialelor), medicina nucleara si stiintele vietii (utilizarea fasciculelor de particule accelerate cu ajutorul laserelor in hadronoterapie, noi tehnici de imagistica medicala), radiofarmaceuticele (metode de producere a unor noi tipuri de radioizotopi) si industria de inalta tehnologie.

Impactul proiectului ELI-NP este unul major, plasand Europa pe primul loc in lume in cercetarile cu fascicule de fotoni cu proprietati extreme si deschizand astfel calea unor noi domenii de cercetare. "Pentru prima data in istoria stiintei, cercetatorii vor avea la dispozitie intensitati ale luminii laser care produc radiatii ionizante intense si valori ale campurilor electrice care pot afecta structura nucleului atomic. Astfel, fenomene naturale pentru care cercetatorii au dezvoltat doar modele teoretice devin accesibile experimentelor. De asemenea largimile de banda foarte inguste si intensitatile fasciculelor de fotoni cu energii de pana la 20MeV vor permite aplicatii si studii fundamentale ale proprietatilor starilor nucleare greu de imaginat in prezent", explica ministrul.

In perspectiva, Europa si implicit Romania, prin realizarea infrastructurii ELI-NP, vor deveni poli de atractie pentru cercetatorii din intreaga lume, oarecum similar cu ceea ce este CERN (Geneva) si ILL (Grenoble) pentru fizica particulelor elementare, respectiv fizica neutronilor. Astfel, numeroase colaborari stiintifice cu dimensiune transdisciplinara vor fi amplificate si diversificate la nivelul continentului.

Foto: Hepta

COD ROSU de inundatii. Nivelul Dunarii a trecut de sase metri

13 IUNIE 2013  •  11:16

Nivelul apelor Dunarii in orasul Vukovar din estul Croatiei a trecut de sase metri, iar autoritatile croate au decis instituirea alertei rosii de-a lungul fluviului

"Desi nivelul apei nu a trecut de nivelul de alerta rosie, 6,80 m, date fiind circumstantele extraordinare, s-a decis instituirea alertei rosii", a declarat pentru Hina Mario Spajic, seful echipei de aparare impotriva inundatiilor pe raul Vuka din Vukovar.

Acesta a confirmat ca nivelul Dunarii creste cu 1,5 cm pe ora, dar a precizat ca probabil nivelul maxim al unei de viitura care se indreapta spre Vukovar va fi unul mai redus decat cota maxima istorica de 7,20 m.

Veterani croati din Zagreb s-au mobilizat si au pregatit saci cu nisip in asteptarea viiturii care se indreapta spre Vukovar, dupa ce a provocat inundatii in mare parte din Europa centrala.

'Vom lucra la umplerea sacilor pana seara tarziu si apoi vom reveni la Zagreb, intrucat expertii au estimat ca nu va mai fi nevoie de forte suplimentare', a mentionat pentru Hina unul dintre veteranii participanti la operatiune.

Sursa: jurnalul.ro

Elena Basescu va naste o fetita, in toamna

Pune video pe site-ul tau:

12 IUNIE 2013  •  19:15

Presedintele Basescu va fi bunic de fata. Seful statului a facut anuntul: Elena, fiica cea mica, va naste, in toamna, o fetita.Tot atunci, e programat si botezul.

Traian Basescu si-a dorit un nepotel mai mult decat sa-si vada mezina mireasa. Il asteapta mai nerabdator decat a fost sa danseze la nunta fiicei sale.

Mama de fete, si sotia, Maria Basescu, si-ar fi dorit un baietel in familie. “Stiu foarte concret ca mama Eleniei, respectiv sotia domnului presedinte, isi dorea un nepotel cu tot dinadinsul”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.

Fiica cea mica s-a grabit sa le faca pe plac. La mai putin de patru luni de la nunta, a anuntat ca va fi mamica.

Sexul copilului a fost un secret bine pazit, in familie, insa presedintele a dezvaluit secretul aseara, printre zambete. Va fi bunicul unei fetite.

Sarcina nu a fortat-o pe Elena Basescu sa isi schimbe programul sau sa rareasca iesirile publice. O singura suparare a avut: n-a mai putut purta pantofi cu toc inalt atat de des pe cat si-ar fi dorit.

Elena Basescu s-a casatorit cu Bogdan Ionescu in septembrie, anul trecut.

Ozana Barabancea si Pepe isi testeaza cunostintele de cultura generala cu "Blondipedia"

Pune video pe site-ul tau:

12 IUNIE 2013  •  17:03

Dan Negru a invitat in armata blondelor si cateva vedete, printre care se numara Sanziana Buruiana, Oana Lis, Rodica Miron sau Loredana Chivu. Cei care isi testeaza cunostintele de cultura generala cu „Blondipedia" sunt Ozana Barabancea si Pepe.

Asa ca situatiile amuzante au aparut imediat. Le vedeti in aceasta seara, de la 20:30, la Antena 1.